Sentència molt important en la batalla judicial sobre el model laboral dels treballadors en plataformes digitals. El Ple de la Sala Quarta del Tribunal Suprem ha analitzat per primera vegada la relació laboral d’un repartidor d’aquestes plataformes digitals, també anomenats ‘riders’, de l’empresa Glovo, i conclou que hi ha relació laboral amb la multinacional catalana. És a dir, el treballador és fals autònom, segons confirmen fonts de Tribunal Suprem a elDiario.es. La sentència completa estarà a punt en “els pròxims dies”, que requereix d’una detallada revisió en ser emesa pel Ple, expliquen al tribunal.
“Això és un pas transcendent en el dret laboral actual per a un sector amplíssim de l’economia, que lamentablement està exclòs per les empreses de la relació laboral i molt precaritzat”, explica Luis Suárez Machota de SBO Advocat, que ha defensat al treballador en el seu batalla davant els tribunals. “Estem molt contents”, reconeix el lletrat, que explica que el seu representat “va ser acomiadat, desconnectat com diuen a l’empresa, després d’una grip, quan li van baixar molt la puntuació per no treballar i va denunciar a l’empresa”.
Per la seva banda, Glovo ha difós un comunicat en el qual apunta que “respecta la sentència de Tribunal Suprem i espera la definició d’un marc regulador adequat per part de Govern i Europa”. L’Executiu, amb la ministra de Treball al capdavant, ha anunciat que regularà el treball en plataformes digitals de repartiment en la ja anomenada ‘Llei Rider’, amb la intenció de garantir la relació laboral entre les parts.
Una sentència clau
La decisió de Tribunal Suprem era molt esperant al debat sobre el model laboral dels treballadors de plataformes digitals. Les multinacionals d’apps de repartiment, com Glovo, Deliveroo i Uber Eats, utilitzen a repartidors autònoms, però la Inspecció de Treball ha conclòs en nombroses ciutats que haurien de ser assalariats, estar contractats laboralment, i que en l’actualitat són el que es coneix com a falsos autònoms.
Aquesta defensa de la relació laboral, que sostenen també els sindicats UGT i CCOO, ha estat secundada per la majoria de tribunals que han analitzat aquests casos a Espanya, des de denúncies individuals fins a les quals afecten centenars de treballadors després de les actuacions de la Inspecció de treball, com el macrojudici amb més de 500 treballadors de Deliveroo a Madrid.
No obstant això, alguns tribunals de primera instància, i en una ocasió el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid, van avalar la relació laboral d’autònoms de diversos repartidors i Glovo, de manera que les plataformes digitals han destacat durant aquest temps que el model laboral està en discussió en el terreny judicial.
Totes les mirades estaven posades per tant al Tribunal Suprem, òrgan encarregat d’asseure jurisprudència, a què ja han arribat els primers recursos judicials. Finalment, aquest 23 de setembre, el ple de la Sala Quarta ha emès per primera vegada les seves conclusions sobre un cas d’un treballador de plataformes digitals, a propòsit d’aquest repartidor de Glovo que va perdre en primera instància i també en el TSJ de Madrid en la seva reclamació per demostrar la relació de fals autònom amb la companyia catalana que va fundar Oscar Pierre.
“Glovo havia presentat un recurs davant el Suprem”, explica Luis Suárez Machota, per la seva derrota en un cas que va analitzar el Tribunal Superior de Justícia d’Astúries. Després d’això, la sentència es va convertir en ferm i es tracta de la decisió contradictoria que ha presentat el lletrat de SBO Advocats en el cas d’aquest treballador, que després de perdre en dues ocasions davant els tribunals, ha aconseguit la primera victòria d’un ‘rider’ davant el Suprem.
Glovo no és una mera intermediària
“El Tribunal rebutja elevar qüestió prejudicial a Tribunal de Justícia de la Unió Europea”, com havia demanat Glovo, expliquen fonts del Suprem a aquest mitjà. L’Alt Tribunal estima el primer motiu del recurs de cassació per a la unificació de doctrina interposat pel demandant “argumentant que concorren les notes definitòries del contracte de treball, examinant en particular les de dependència i alienitat”.
El Tribunal Suprem sosté que Glovo no és una mera intermediària en la contractació de serveis entre comerços i repartidors, sinó que és una empresa que presta serveis d’encàrrecs i missatgeria “fixant les condicions essencials per a la prestació de servei”. Els magistrats sostenen que la multinacional és “titular dels actius essencials per a la realització de l’activitat”, apunten al Suprem, i que per a això se serveix de repartidors que “no disposen d’una organització empresarial pròpia i autònoma, els quals presten el seu servei dins en l’organització de treball de l’ocupador”.
La part recurrent va formular un segon motiu de cassació, afegeixen a l’Alt Tribunal, que es desestima “per l’incompliment de requisits formals”.
Segons l’opinió de l’advocat Luiz Suárez Machota, aquesta sentència “dóna un impuls, des del punt de vista polític, al fet que el govern legisli aquesta matèria perquè clarifiqui la relació laboral. Encara que el que diuen els magistrats del Suprem, a falta de conèixer el text de la sentència, és que amb la llei a la mà ja existeix aquesta laboralitat”, abunda.
La regulació que prepara el Ministeri de Treball en aquest àmbit s’ha retardat per les nombroses i urgents negociacions pendents (com la pròrroga dels ERTE i la recentment aprovada Llei del Teletreball), així com per pressions de la Vicepresidència Econòmica que lidera Nadia Calviño, on no veuen tan clara la relació laboral com en l’equip de Yolanda Díaz, segons fonts sindicals i del sector.
En el sindicat UGT, molt actiu en la batalla als tribunals i Inspecció de Treball d’aquest col·lectiu de treballadors, tenen por que la regulació sigui “una porta” per al lobby de les plataformes digitals i insisteixen que el necessari “és que es compleixi la legislació que ja existeix”, en paraules d’aquest mateix dimecres de Gonzalo Pino, secretari d’Acció Sindical. El responsable de la investigació de la feina en aquestes plataformes en el sindicat, Rubén Ranz, ha presentat avui un informe sobre l'”explotació” de les multinacionals dels seus repartidors, entre els quals hi ha moltes persones en situació irregular i molt precària, ha denunciat el sindicalista.
Aquest és un article de eldiario.es