El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) han enllestit un protocol de col·laboració per reforçar la cooperació i coordinació dels dos organismes en l’atenció a les dones en situació de violència masclista. Aquest protocol, que s’ha acordat coincidint amb la commemoració demà del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, té com a objectiu principal acompanyar aquestes dones en el procés de gestió de les prestacions o subsidis del SEPE.
Així, quan una dona en situació de violència masclista demani cita prèvia al SOC per ser atesa i tramitar una prestació per desocupació o subsidi (Renda Activa d’Inserció o d’altres gestionades pel SEPE), el personal treballarà conjuntament per accelerar la resolució de l’expedient i evitar retards en l’aprovació dels ajuts. D’aquesta manera es garanteix la diligència de les administracions en l’accés d’aquestes dones a les polítiques públiques.
Aquesta col·laboració se suma a la feina en favor de les dones en situació de violència masclista que el SOC desenvolupa per mitjà de la Xarxa d’atenció a aquestes dones que es va posar en marxa el 2019. Gràcies a aquesta iniciativa les 69 oficines de treball a Catalunya compten amb 162 professionals formats en violència masclista que ofereixen assessorament i acompanyament personalitzat a les dones en aquesta situació al llarg de tot el procés d’inserció laboral. Actualment, el SOC atén 5.428 dones en situació de violència masclista.
La coordinació entre professionals i el treball en xarxa permet posar a l’abast d’aquestes dones els recursos disponibles més adients en cada cas i per a cada moment del seu procés de recuperació.
En paral·lel, el SOC també disposa d’un programa de foment de l’ocupació (Treball i Formació) amb una línia específica DONA per a dones en situació de violència masclista i/o en situació d’atur de molt llarga durada, prioritàriament més grans de 52 anys i amb manca de cotització suficient per a la pensió de jubilació. Amb aquest programa, el SOC subvenciona a ajuntaments i entitats sense afany de lucre la contractació per 12 mesos de dones en situació de violència masclista.
Enguany, el SOC ha destinat 13 milions a la línia DONA per a entitats locals i 16 milions per al conjunt de línies d’actuació que se subvencionen a entitats sense afany de lucre (per a dones en situació de violència masclista i altres col·lectius). El conjunt d’aquestes actuacions suposaran més de 800 contractes per a dones en situació de violència masclista i/o en atur de llarga durada.