Tallers per preparar una entrevista de feina, simulacions d’un procés de selecció de personal, demostracions d’oficis, orientació laboral o xerrades sobre inserció de col·lectius vulnerables. Aquestes i fins a 150, són algunes de les activitats que ofereix el Saló de l’Ocupació que se celebrarà juntament amb Bizbarcelona amb l’objectiu de promoure la innovació i el talent com a motors de la recuperació.
Organitzat per Fira de Barcelona amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, el Saló de l’Ocupació celebra la seva quarta edició del 9 a l’11 de novembre al Palau 8 del recinte de Montjuic amb el propòsit de promoure el talent i recolzar a les persones que busquen feina o que volen reorientar la seva trajectòria professional.
Les 150 activitats previstes s’organitzaran a través de set temàtiques que constituiran les àrees del saló: (Re)Orienta’t, amb propostes d’orientació professional; (Re)Descobreix, el punt de trobada de les sortides laborals; Prepara’t, l’espai per entrenar-se en el procés de cerca de feina; Defensa, que comptarà amb l’assessorament sobre els drets i els deures laborals; Emprendre, un espai d’inspiració per a emprenedors; TalentxBcn, compartit amb Bizbarcelona per tal de descobrir, gestionar i potenciar el talent; i Comparteix, la zona de relació entre professionals de l’ocupació.
Per tal de preparar i conèixer les eines disponibles per buscar feina hi hauran tallers grupals on se simularà una entrevista laboral a través de jocs de rol; una activitat que permetrà creuar les competències i capacitats dels visitants amb les necessitats que actualment té el mercat; o un taller sobre autoconeixement, assessoraments de videocurriculum, així com un altre basat en el mètode japonès ikigai en el qual els participants identificaran quatre claus de la seva identitat per tal d’encaminar-se cap a la seva vocació.
També hi haurà diverses propostes per tal d’apropar oficis i professions, en diversos sectors, com ara Techdigital, indústria o logística, i tallers d’iniciació a la composició floral en el qual s’ensenyarà a fer un ram de mà; demostracions de perruqueria i maquillatge; xerrades sobre el món de les finances ètiques i solidàries o sobre pràctiques sostenibles.
D’altra banda, el saló també vol posar èmfasi en la inserció laboral de persones vulnerables i serà escenari de la presentació d’un estudi sobre la situació de les dones al mercat de treball on es donaran a conèixer diversos projectes per afavorir-ne la inserció. També es compartiran experiències d’incorporació al mercat laboral de persones amb diversitat funcional o iniciatives que promouen la inserció laboral del col·lectiu trans.
A més, el cicle ‘Sectors amb Oportunitats Professionals’ explicarà quines són les tendències que generen ocupació en 10 sectors diferents, com l’economia blava, l’economia digital, el turisme, els videojocs o el treball de cures. De la mà de veus expertes, agents i empreses de cadascun dels sectors es podran conèixer quins són els perfils professionals més demandats i les dinàmiques de captació de nou talent.
Igualment, la fira “Sí i Millor” que organitza la FECETC (Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya) repeteix presència al Saló de l’Ocupació, en concret a l’àrea de Talent, i oferirà contacte directe amb empreses interessades en incorporar persones amb neurodiversitat, entrevistes entre companyies i conferències per facilitar la inserció laboral d’aquest col·lectiu.