Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’any en què el Primavera Sound hauria d’haver celebrat el seu vintè aniversari va ser l’inici dels dos anys d’aturada dels concerts en directe a causa de la pandèmia. Aquest any, per a celebrar els vint anys (encara que sigui tard) i la tornada del festival és l’edició més ambiciosa amb concerts diaris entre el 2 i el 12 de juny, on s’espera rebre a mig milió d’assistents i 400 artistes. Els caps de setmana hi haurà actuacions al Fòrum, on se celebra el festival des del 2005. Entre setmana, sota el nou concepte, Primavera a la Ciutat, es podrà veure als artistes en quinze sales de la ciutat, com Apolo, Razzmatazz, CCCB o Paral·lel 62, amb unes dues-centes actuacions. La clausura es durà a terme el diumenge 12 de juny, batejada com a Brunch on the Beach, amb artistes com Nina Kraviz, Amelie Lens i Peggy Gou.
Per als organitzadors del festival, aquest cicle addicional suposa “la celebració definitiva de la tornada a les sales de concerts de Barcelona”, amb “un homenatge a la cultura reactivada amb un ecosistema clau per a la vida musical i social de qualsevol ciutat”. Un nou format que permetrà veure en espais més reduïts a artistes com Megan Thee Stallin, Beck, Jorja Smith o Interpol.
El festival començava l’1 de juny al Poble Espanyol, on va néixer l’any 2001. Els seus promotors, Alberto Gijarro, Pablo Soler i Gabi Ruiz, amants de la música indie dels anys noranta, decidien organitzar el festival fa més de vint anys, amb els seus grups preferits. L’any 2005 es traslladava al Fòrum i ha tingut un creixement exponencial, amb una adaptació a les noves tendències musicals i amb artistes internacionals.
El Primavera Sound forma part de la marca Barcelona i més enllà d’un festival és un concepte que porta per segell l’amor per la música. Un exemple és el Primavera Pro, un espai per a donar les eines a grups emergents i destinats a professionals del sector per a analitzar la situació de la indústria i entendre els nous fenòmens musicals. És un punt estratègic d’intercanvi cultural on se celebren activitats transversals per a professionals acreditats amb debats, tallers i conferències, amb l’objectiu d’enfortir el coneixement de la indústria i contribuir a la seva transformació.
Per a la pròxima edició es compartirà seu entre Barcelona i Madrid, en un pas més en l’expansió del festival després que el Primavera Sound hagi arribat ja a ciutats com Porto (Portugal), Los Ángeles (Estats Units), Santiago (Xile), Buenos Aires (Argentina) i Sao Paolo (Brasil).
Les previsions son generar un impacte de 300 milions d’euros en la ciutat, que donarà feina directa o indirectament a unes set mil persones. El propòsit és que el model dels dotze dies de festival es consolidi més enllà de 2023, tot i que l’Ajuntament no ho ha confirmat. Els promotors busquen “dissenyar i ser un model mundial de festival urbà, multitudinari, sostenible i amb responsabilitat social”. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, verbalitzava en la presentació del Primavera Sound 2022 que “és un festival que es fa a la ciutat i amb la ciutat” mentre justificava el programa d’acció social vehiculada amb la Fundació Primavera Sound, que disposa d’una dotació de 200.000 euros.
Segons Alberto Gijarro, un dels responsables, “hi ha una voluntat d’implicar-nos socialment en els barris propers al Fòrum mitjançant tallers, xerrades, cursos, la creació d’una ràdio comunitària, establiment d’una bossa de treball per al festival i invitacions dels agents culturals dels barris al Primavera Pro”. Activitats amb intenció de desenvolupar-les amb veïns, agents socials i culturals dels barris afectats. El festival s’ha compromès a lluitar per la reducció d’emissions i a mantenir les seves elevades qualificacions entorn a l’impacte mediambiental. Tanmateix, sembla que la forta massificació ha generat un xoc amb l’Ajuntament de Barcelona.
Desavinences amb l’Ajuntament
Gabi Ruiz, un dels organitzadors, afirmava que “el Govern municipal no vol el festival” i no descarten celebrar-lo sencer a Madrid el 2024. Afirma que no senten el suport del consistori i lamenta que se’ls hi posi dificultats en l’organització mentre que des de la capital la recepció ha estat “impressionant”. En una entrevista a Primavera Sound Radio, Ruiz afirmava que hi ha un sentiment que des de l’Ajuntament “no es creu en el festival, no creuen que sigui una proposta cultural important”. A més, ha afirmat que li deuen molt a la ciutat i a la seva gent, però “no devem res” a la classe política, que segons ell, “no valora el festival ni el seu públic”. Però davant els malentesos, ahir el tinent d’alcalde de Cultura de Barcelona, Jordi Martí, intentava treure importància a les desavinences i anunciava que han fet una proposta als promotors del Primavera Sound per a fixar les dates per als pròxims quatre anys i així es quedi a la ciutat. A més, ha manifestat que hi ha un clima de diàleg i bon enteniment amb els organitzadors i creu que les declaracions de Ruiz es deuen als nervis previs a l’inici del festival.