Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Javier Pacheco ha agraït al President el gest simbòlic envers la classe treballadora que s’expressa en la visita al primer sindicat del país quan fa just una setmana de la investidura. Alhora, ha expressat la seva preocupació pels grans problemes laborals i socials que cal afrontar. “Són temps de política amb majúscules”, ha declarat Javier Pacheco. CCOO de Catalunya ha fet arribar al President l’anàlisi de la realitat catalana i les propostes per a la reconstrucció nacional i social de Catalunya que s’han elaborat en el seu 12è Congrés, fa just una setmana.
Des de CCOO esperen del nou govern una acció decidida per superar els efectes provocats per la pandèmia, impulsar la recuperació de l’economia i revertir les retallades socials que han causat una desigualtat creixent. Diuen que preservar la salut de les persones i protegir les seves condicions de treball han de ser actuacions prioritàries i cal reforçar els serveis públics com una aposta de país. “Dins d’aquesta estratègia, corregir la gestió del sistema d’atenció a la dependència és urgent i per això, instem el govern a iniciar immediatament les converses per crear l’Institut Català de la Dependència”, ha proposat Javier Pacheco.
El sindicat defensa que el govern té també l’obligació de garantir prestacions suficients per a les més de 200.000 persones sense cap ingrés. Així, ha apuntat que cal fer redimensionar la Renda Garantida de Ciutadania i fer-la complementària amb l’Ingrés Mínim Vital.
Donat que la pandèmia ha posat de relleu que el treball és imprescindible per mantenir la vida, CCOO afirma que s’ha d’omplir de contingut el marc català de relacions laborals i socials acompanyat d’un reconeixement efectiu del paper dels interlocutors socials representatius. En aquest sentit, assenyalen que la concertació i el diàleg social han de ser instruments imprescindibles, tal i com reconeix la Llei de Participació Institucional, que ha de ser completament desplegada i aplicada. En aquest sentit, Pacheco ha remarcat que “l’objectiu principal del diàleg social ha de ser la regulació i control de les noves formes de treball basades en l’explotació i la manca de responsabilitat. No es pot admetre la pobresa laboral. Els salaris han de ser suficients i el model d’ocupació ha de deixar enrere la precarietat.”
Un altre element compartit a la trobada ha estat que cal posar en primer terme, per justícia, però també com a única estratègia econòmica viable per al país, el treball digne de les persones joves i la igualtat real entre homes i dones.
En la línia que el primer gran repte del govern és aprovar uns pressupostos que aprofitin els fons de la Unió Europea i els límits d’endeutament actual per utilitzar-los de manera estratègica i no només conjuntural, CCOO assegura no acceptarà projectes no negociats, ni que els diners serveixin per pagar acomiadaments o que vagin directament al compte de beneficis de les empreses. “Cal condicionar-los a projectes sostenibles, al manteniment de l’ocupació i a corregir desequilibris territorials i sectorials. La democràcia ha d’entrar a les empreses”, defensen.
A banda, fa mesos que diuen que la sortida de la crisi necessita fer front als grans reptes que tenim per davant, com la digitalització i la lluita contra el canvi climàtic. Així, des de CCOO diuen que “seria un error perdre de vista la necessitat de fer polítiques globals que incloguin el curt, el mig i el llarg termini i per això cal recuperar la participació i el control públic i social dels sectors estratègics. És estratègic garantir el control democràtic, polític i social de les decisions sobre l’ús i la disposició de les TIC, la intel·ligència artificial (IA) i els algoritmes. És urgent la recuperació de la sobirania industrial amb un nou Pacte Nacional per la Indústria i la reformulació del turisme al país. L’educació i la formació contínua tenen un paper fonamental per aconseguir transicions justes, així com l’hauria de tenir en la cohesió i la justícia social. És necessari també un esforç pressupostari en aquest sentit i en tots els nivells educatius, així com en el compromís amb la llengua catalana”.
Un altre punt important per sostenir tot això és que per impulsar l’economia i les polítiques socials CCOO creu que s’han de tenir institucions d’autogovern prestigiades i amb el caràcter democràtic reforçat. Per això CCOO veu clar que cal fer avançar els drets socials i nacionals de forma simultània i que “el nou govern ha d’entomar el conflicte polític de relació entre Catalunya i Espanya a través de la negociació i el pragmatisme, sabent que cal aconseguir un model de finançament coherent i suficient”. Afegeixen que “és cabdal l’alliberament dels líders polítics i socials presos per entomar un diàleg efectiu”. En aquest sentit, en el debat sobre el possible indult per part del govern de l’estat, CCOO denuncien “l’oposició frontal de la dreta que vol mantenir als carrers la polarització política per càlculs electorals”.
Per últim, defensen que l’actual model de globalització, condicionat fortament per poders no democràtics, necessita la cooperació institucional en tots els nivells d’articulació democràtica per donar una millor resposta a les necessitats de la gent. També de portes endins, diuen, Catalunya necessita una estructura institucional renovada que articuli, coordini i doni eficiència a l’acció dels diferents nivells d’administració i govern.
En aquest sentit, CCOO proposa un Pacte nacional per a la reconstrucció de l’estat del benestar: “és necessari construir un fort escut social que barri el pas a la ultradreta, lluitar contra la xenofòbia, l’homofòbia, l’aporofòbia, el masclisme, en definitiva, un dic al feixisme”.