El Mobile Social Congress (MSC) recupera la presencialitat en la seva setena edició que coincideix de nou amb les dates del Mobile World Congress (MWC) a Barcelona. El congrés, plantejat com una contraproposta al MWC, oferirà ponències amb experts d’arreu del món aportant una mirada crítica al model de producció i consum d’electrònica i tecnologies de la informació i la comunicació. Així, del 27 de febrer al 2 de març s’abordaran temàtiques com l’impacte post-Covid en la cadena de subministrament, pràctiques antisindicalistes en grans empreses com Amazon o l’impacte social i ambiental de l’extracció de metalls al Sud Global. El lema que vertebra la setena edició del MSC és «Posem la tecnologia al servei de la vida», entenent per vida el benestar de les persones a una punta i una altra de la producció i el consum, i l’equilibri necessari per mantenir vius els ecosistemes que sustenten la biodiversitat i la vida humana. Sota l’epígraf d’«El Mobile de la gent» al llarg de dos dies s’exposaran diferents punts de vista que complementen des de la perspectiva d’un model d’electrònica just els que s’exposen i es mostren al MWC.
Amb tot, el MSC 2022 va començar el 27 de febrer, amb una jornada lúdica i pedagògica i continuarà encara durant l’1 i el 2 de març amb l’exposició de ponències a càrrecs d’experts d’arreu del món que donaran un contrapunt als continguts del MWC. El MSC neix com una contraproposta al MWC. L’objectiu, expliquen des de l’organització, és generar una reflexió i més consciència sobre els impactes generats amb la producció i consum d’electrònica, silenciats en esdeveniments com el Mobile World Congress, i fer-ne una anàlisi crítica en clau ecologista, feminista i de drets humans i laborals; denunciar un model que es considera injust, extractivista i consumista, i mostrar noves maneres de produir i consumir electrònica, respectant els drets de les persones i el medi ambient.
Al MSC 2022 es parlarà dels impactes post-Covid encara presents a les fàbriques i a tota la cadena de subministrament. S’hi abordaran casos de pràctiques antisindicalistes en grans empreses com Amazon, amb la participació d’un dels líders de l’Amazon Labor Union de Nova York, o l’impacte social i ambiental de l’extracció de minerals al Sud Global per a la producció de bateries elèctriques necessàries per a la transició energètica. També, però, del paper clau de la compra pública responsable en el contracte de serveis cloud. Per últim s’aportaran dades sobre la vigilància massiva exercida per part d’estats i empreses a través de la tecnologia en nom de la salut i la seguretat pública.
La jornada del dimarts 1 de març serà en línia, i la del dimecres 2 de març tot i tenir també una opció en línia, serà també presencial, a El Born – Centre de Cultura i Memòria. Dimarts dia 1 la presentació de les jornades anirà a càrrec de David Llistar, de l’Ajuntament de Barcelona, i Elena Romagosa de SETEM Catalunya. Seguidament, es parlarà de ‘Fragilitat i COVID-19 a la indústria dels semiconductors’ amb dues xerrades de Lennon Wong, de Serve the people association, i amb Peter Pawlicki d’Electronics Watch. Posteriorment, les intervencions tractaran sobre els ‘Nous àmbits per a la compra pública socialment responsable’. Després d’una pausa i per acabar la jornada, es parlarà sobre ‘Pràctiques antisindicalistes a Estats Units i Filipines’.
L’endemà, el 2 de març i per acabar amb el MSC, es podrà assistir a tres xerrades diferenciades. La primera, una entrevista conduïda per Lluís Freixes parlarà sobre la importació de males condicions laborals a les fàbriques d’Europa Central i de l’Est. Després hi haurà una taula rodona sobre els mites de la transició verda amb Alfons Pérez de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Marina Pavlic de Kreni Promeni i Toni Dorado de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Per acabar, sota el nom ‘La tecnologia: una enemiga o una aliada?’, Nora Miralles de l’Organització Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE) parlarà sobre ‘Vigilància massiva per part de l’estat i el poder empresarial en nom de la salut i la seguretat pública’. Després, Aisha Dabo d’AfricTivistes exposarà com són els processos d’apoderament i ciberactivisme a Àfrica.
Abans d’aquestes dues jornades que estan per venir, diumenge 27 de febrer es va celebrar una jornada lúdica i pedagògica als Jardins del Pou de la Figuera. Hi va haver una exposició d’electrònica justa, un taller de reparació anomenat Restart Party i un concert del grup de swing Three Cool Cats a l’hora del vermut.
Acció de protesta davant el Mobile World Congress
Paral·lelament a les activitats crítiques i discursives, el Mobile Social Congrees també ha realitzat una acció de protesta aquest dilluns 28 de febrer coincidint amb l’obertura de portes del MWC a la Fira Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat.
L’objectiu de la ‘performance’, associada al Mobile Social Congress (MSC), però fora de programa, és posar en evidència la vulneració de drets humans, laborals, socials i ambientals que duu a terme la indústria de l’electrònica al llarg de tota la seva cadena de producció i distribució. L’acció, pacífica i sense la intenció en cap moment de bloquejar l’entrada al MWC, no s’ha allargat més de 10 minuts.
🔈#MobileSocialCongress 2022 #MSC2022
Avui hem sortit al carrer a les portes del #MWC22 per denunciar les vulneracions de drets humans i laborals a la indústria de l’electrònica!#ElMobileDeLaGent pic.twitter.com/EWmxZWztbX— SETEM Catalunya (@setemcat) February 28, 2022