Condemnen Ricardo Vercher a 1.319 euros de multa per la seva actuació en un piquet el 14N

La sentència contradiu radicalment la petició del fiscal que reclamava 5 anys de presó, més de 15.000 euros de sanció i inhabilitació especial per al sindicalista de CCOO

Tomeu Ferrer
 
 
 
Ricardo VErcher a la seu de la secció sindical de CCOO a Metro de Barcelona foto: TOMEU FERRER

Ricardo Vercher a la seu de la secció sindical de CCOO a Metro de Barcelona foto: TOMEU FERRER

El judici contra el treballador de Metro, Ricardo Vercher ja té sentència. El jutge ha condemnat el sindicalista a una multa lleu per coaccions a un conductor d’autobús i una segona sanció econòmica com a responsabilitat civil a conseqüència dels desperfectes ocasionats dues rodes del vehicle durant la vaga general del 14N de 2012 contra la reforma laboral. Vercher ha manifestat que recorrerà el veredicte, que considera injust, tot i que s’ha alegrat que la decisió judicial no ha tingut en compte les peticions del fiscal, que demanava per al sindicalista una condemna de 5 anys de presó i una multa de 15.000 euro, a més de penes accessòries.

Ricardo Vercher és un treballador de Metro afiliat a CCOO. El 14 de novembre de 2012 formava part d’un piquet d’extensió de la vaga general convocada contra la reforma laboral. Aquell dia es va produir un incident amb un autobús de resultes del qual es van punxar dues rodes del vehicle.

El fiscal després de veure un reportatge en un diari digital va encausar Vercher. Ho va fer emparant-se en l’article 315.3  del codi penal va demanar tres anys de presó per al sindicalista per presumptes coaccions al conductor de l’autobús i dos anys més com a presumpte autor de les destrosses a les rodes, segons va explicar en una entrevista a Diari del Treball .

La defensa de Vercher argumentava que mai hi va haver cap enfrontament amb el conductor. Sobre això el mateix treballador de TMB no va reconèixer en cap moment Vercher com una persona que hagués parlat amb ell. Respecte a punxades de les rodes de l’autobús, la seva declaració desmentia cap implicació en el fet tot afirmant que un grup d’infiltrat en el piquet  havia ocasionat la malifeta i que la imatge en què surt amb una punxa als dits es va prendre precisament quan ell volia llançar el punxó a un contenidor.

A la fi, el jutge ha sentenciat Vercher a penes lleus El sindicalista  ha estat condemnat per un delicte de coaccions a la pena de 6 mesos de multa amb una quota diària de 6 euros,. Això vol dir un a suma de 1.080 euros. També ha decidit aplicar  una indemnització a TMB de 239 euros en concepte de responsabilitat civil, segons informa CCOO de Catalunya.

Fonts de la Federació de Serveis a la Ciutadania (FSC), de CCOOO han considerat que la decisió de recórrer o no la sentència l’ha de prendre Vercher. En aquest mateix sentit els companys del sindicat estan pensant de posar en marxa una iniciativa destinada a pagar les sancions econòmiques a Vercher.

CCOO valora favorablement la sentència

Malgrat la decisió judicial, el sindicat ha fet una valoració favorable de la sentència. “CCOO valora positivament el fet que la condemna hagi estat molt inferior a la demanada per la fiscalia, i que no s’hagi aplicat l’article 315.3 del Codi Penal, però lamenta la condemna al delegat de CCOO en considerar que no hi havia proves suficients per inculpar-lo. CCOO lamenta també la judicialització del conflicte social com és el cas de la vaga general del 14 de novembre de 2012″. El sindicat ha fet una defensa tancada de l’actuació del seu afiliat, que va quedar palesa amb la concentració de centenars d’afiliats i dels secretaris generals de Catalunya i la confederació estatal el dia del judici a la Ciutat de la Justícia.

El sindicat en un comunicat destaca la distància entre les peticions del fiscal i la sentència: “Vercher s’enfrontava a una petició fiscal, absolutament desproporcionada, de 5 anys de presó per suposades actuacions durant la vaga general del 14 de novembre del 2012. També s’enfrontava a la inhabilitació especial per a l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de durada de la condemna, a més de 42 mesos de multa amb un cost de 12€ per dia, que significa una quantitat superior a 15.000€, i una indemnització a l’Ajuntament de Barcelona de 477,10 €”. CCOO destaca també que “en aquest cas, com d’altres, la Fiscalia actuava d’ofici aplicant l’article 315.3 del Codi Penal argumentant que la seva actuació és constitutiva d’un delicte de coaccions, i sense que l’empresa, TMB, hagués fet denúncia”.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*