El ministre Escrivá, al capdavant del Ministeri de Seguretat Social, va anunciar que el govern estatal està valorant introduir noves quotes per als autònoms. Les converses s’estan tenint amb associacions i agents socials i la idea principal seria que existís una tarifa plana, com ja passa ara, però que la quota final es vinculés de tal manera que pogués garantir el salari mínim interprofessional.
La proposta es continuarà discutint dilluns, però per ara ja ha rebut bones opinions per part de dues de les organitzacions d’autònoms vinculades als sindicats com serien UPTA i UATAE. Per la seva banda, ATA, que forma part de la CEOE, ha criticat el govern.
I és que la reforma d’aquest sistema, que neix per recomanacions del Pacte de Toledo, es basaria en un mecanisme flexible de 13 trams que anirien des de l’ingrés de menys de 600 euros al mes fins al marge de més de 4.050 euros al mes. En coherència a aquestes quantitats, les quotes aniria des d’un mínim de 184 euros fins a la possibilitat de pagar 1.267 euros mensuals pels qui formin part de l’últim tram.
Aquesta correspondència d’ingressos-quota acabaria amb el sistema actual pel qual els treballadors autònoms cotitzen segons la quota que trien més enllà del que acabin cobrant. A la pràctica, això crea desigualtats entre els autònoms que ni tan sols arriben al salari mínim interprofessional i els que el sobrepassen amb escreix. Actualment, el 85% dels autònoms paguen la base mínima establerta.
Encara que la proposta és clara, el govern estatal encara es troba en un estat de negociació i, per tant, per molt que les associacions de treballadors estiguin sol·liciten la immediata aplicació, aquesta proposta no es posaria en marxa fins a l’any 2023 i entrarien en un període transitori fins a l’any 2031. Durant aquest temps, les cotitzacions anirien variant per consolidar-se finalment d’aquí a nou anys. A més a més, per garantir que es compliria aquest establiment, el govern revisaria el pla cada tres anys. Segons especulen ara, dos de cada tres autònoms acabaran pagant menys amb el nou sistema de quotes.
Un element que podria preocupar als més de tres milions d’autònoms de l’estat està vinculat a la inestabilitat de la feina i per això el pla proposa poder triar entre els tretze trams de cotització en funció de les previsions de rendiment que facin, però que hi hagi la possibilitat durant l’any de canviar de tram fins a sis vegades per reajustar les cotitzacions en funció del volum real d’ingressos.
Caldrà veure com segueixen les converses durant la pròxima reunió, ja que ara les associacions estan dividides entre les que donen cobertura als treballadors i la que està vinculada a la CEOE. Mentre el president de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) opina que “el sistema no es pot permetre” que hi hagi prop d’un milió d’autònoms que obtenen rendiments del treball per damunt de 25.000 euros i cotitzen les bases mínimes, el president de l’Asociación de Autónomos (ATA) apunta que el govern “no té ni idea del què és ser autònom” i veu amb molt mals ulls que un autònom que ara cobra 2000 euros al mes hagi de triplicar la seva quota d’aquí a uns anys. Per la seva banda, la Unión de Asociaciones de Trabajadores Autónomos y Emprendedores (UATAE) veu la necessitat de tenir un sistema “més just i solidari per als més de tres milions d’autònoms i autònomes que compten amb el règim actual”.