Un altre dia sense acord entre el Govern central i els agents socials per prorrogar els ERTO per força major provocats per la pandèmia del coronavirus, que caduquen el 30 de juny. La novetat de la jornada de dimecres, 17 de juny és la coincidència de sindicats i empresaris en una proposta comuna, que els ERTO s’ampliïn fins al 30 de setembre, i el rebuig de l’executiu, que només vol estendre’n aquells per força major parcial fins a la data esmentada. Donada la situació de nova normalitat, el Govern no comparteix que les empreses mantinguin a tot el seu personal en ERTO, en expedients de força major total, expliquen fonts del diàleg social.
La reunió d’aquest dimecres de la comissió tripartida que decideix el futur dels ERTO ha conclòs sense acord i, de moment, sense data per a una nova trobada.
Gonzalo Pino, secretari de Política Sindical d’UGT, espera que l’Executiu torni a citar als empresaris i sindicats “com més aviat, si és demà, millor”. El responsable sindical sosté que “el Govern ha de reflexionar, perquè ens hem posat d’acord els sindicats i els empresaris, així que ha de valorar la importància del que li estem plantejant”, afirma a eldiario.es.
Les quatre organitzacions més representatives de sindicats i empresaris, CCOO, UGT, CEOE i Cepime, han reclamat a Govern que ampliï l’acord que va portar els ERTO a 30 de juny fins al pròxim 30 de setembre.
Els agents socials, i especialment els empresaris, havien defensat que el nou acord sobre els ERTO havia de prorrogar fins a final d’any, però en aquesta nova proposta limiten l’extensió de moment a setembre. Això sí, amb el compromís que la comissió tripartida decideixi “en l’última setmana de setembre” les mesures que “es consideren necessari establir per als següents mesos”, recull un document conjunt de les quatre organitzacions al que tingut accés eldiario.es , que no ha estat presentat a la taula, precisen fonts sindicals.
Un altre context en la nova normalitat
El Govern no coincideix en aquesta ampliació general dels ERTO per força major. L’Executiu ha defensat davant els agents socials que la nova normalitat genera un context diferent en el qual ja no es prohibeix l’obertura d’activitats i no comparteixen seguir prorrogant els ERTO per força major totals. És a dir, aquells en què les empreses continuen amb tot el seu personal incloses en aquests expedients.
El Govern proposa que s’ampliïn els ERTO per força major parcials, en els quals les empreses van traient a part dels seus empleats de l’expedient i tornant-los al l’activitat.
Fins al moment, el Govern està impulsat els ERTO amb una major protecció per desocupació als treballadors inclosos en els expedients i amb exoneracions en les quotes a la Seguretat Social que abonen els empresaris. Atès que a poc a poc alguns ERTO es van transformant en expedients per causes econòmiques (i no per força major, els únics que compten a dia d’avui amb exoneracions), els empresaris demanen que s’ampliïn les exempcions a aquest altre tipus d’expedients.
L’Executiu té poc marge de temps per arribar a un acord, tot i que encara queden alguns dies fins a la caducitat de la mesura. Fonts del Ministeri de Treball sostenen que “el Govern insisteix a buscar un acord per a aquesta pròrroga i confia en el diàleg social”.
Fins al moment el Ministeri de Treball ha aconseguit pactar el desenvolupament dels ERTO, la mesura laboral més determinant en la crisi per la pandèmia, fet que ha suposat un gran èxit per a l’Executiu de coalició en un context de crispació política, en el qual ha estat molt difícil aconseguir acords amb altres partits.