El Govern central ha prohibit aquest divendres els acomiadaments per causes objectives relacionats pel coronavirus, per evitar que les empreses facin fora a treballadors durant la pandèmia. El veto als acomiadaments entrarà en vigor amb el reial decret llei aprovat avui mateix, sense efectes retroactius. A més, el Consell de Ministres ha aprovat mesures perquè els contractes temporals es mantinguin fins que s’acabi la crisi sanitària, i l’agilització dels ERTO (expedients temporals de regulació d’ocupació), entre d’altres, segons publica Eldiario.es.
“No cal acomiadar ningú al nostre país”, ha insistit en diverses ocasions la ministra de Treball, Yolanda Díaz, a la roda de premsa posterior a Consell de Ministres. “Ningú pot aprofitar-se d’aquesta crisi sanitària. No es pot utilitzar el Covid-19 per acomiadar”, ha destacat la responsable de Treball.
El Consell de Ministres estudiava aquest divendres com impedir els acomiadaments en aquests dies. Una de les opcions que s’estudiava era limitar-los amb un mecanisme “semblant a l’italià”, apunten aquestes fonts oficials. A Itàlia s’ha aprovat una moratòria per la qual s’impedeixen els acomiadaments durant dos mesos.
A l’espera de conèixer la lletra petita del decret, finalment l’elecció del Govern central ha estat considerar que “no estarà justificat l’acomiadament que es realitzi per causes relacionades amb el Covid-19″, segons fonts de Treball. La ministra Díaz ha explicat que l’Executiu ha aprovat una clàusula que prohibeix els acomiadaments motivats pel coronavirus per causes objectives econòmiques, tècniques, organitzatives, de producció o per força major, que tenen una indemnització de vint dies per any treballat.
L’Executiu va apostar en el seu primer paquet de mesures laborals per facilitar els ERTO (expedients temporals de regulació d’ocupació), amb avantatges per a les empreses i els treballadors afectats per suspensions temporals de contracte o reduccions de les seves jornades. La intenció ha estat impulsar aquests mecanismes temporals per evitar els acomiadaments, la destrucció de llocs de treball, i que els treballadors tornin als seus llocs de feina un cop superada la crisi derivada d’aquesta emergència sanitària.
No obstant això, els sindicats majoritaris van alertar dijous, 26 de març, que, tot i que els ERTO estan sent massius, també s’està produint en aquests dies un gran nombre d’acomiadaments. Les xifres que maneja CCOO estimen que s’han produït al voltant d'”un milió” d’acomiadaments i extincions de contractes temporals per part de les empreses a causa de la pandèmia del ‘Covid-19. Per això, els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, van reclamar com a prioritat que el Govern dificultés els acomiadaments i també que aprovés mesures de protecció per a altres col·lectius que s’han quedat sense ingressos en aquests dies.
Mesures per a temporals i control de cada ERTO
La ministra Díaz ha explicat que avui també s’han aprovat mesures perquè els contractes temporals no siguin suspesos durant la crisi sanitària. En aquests dies les empreses estan realitzen rescissions de contractes temporals, com denuncien sindicats i treballadors afectats, cosa que els deixa molt desprotegits i sense accés als avantatges aprovades per l’Executiu en l’accés a l’atur en els ERTO.
No són les úniques mesures laborals que ha aprovat el Consell de Ministres. El Govern ha agilitzat també els ERTO, amb la intenció que els treballadors cobrin la prestació al més aviat possible, i ha augmentat el control a què seran sotmesos els expedients, ha explicat la ministra. S’estan tramitant ERTO de manera massiva a tot el país, saturant les oficines d’ocupació. Ahir, el secretari general d’UGT va apuntar que les xifres estan superant les estimacions “més pessimistes” que es feien des del sindicat.
“Revisarem d’ofici tots i cadascun dels ERTE, tots i cada un d’ells”, ha reiterat la ministra Díaz, que ha recalcat que en cas que es detecti “algun tipus de frau les empreses hauran de tornar fins a l’últim cèntim d’euro del percebut, inclosa la prestació per desocupació del treballador o la treballadora afectada”. Yolanda Díaz ha comunicat també que es proporcionarà “noves eines a la Inspecció de Treball” per executar aquest control.
El principal objectiu del text aprovat avui en relació amb els ERTO és “aclarir el tràmit que les empreses han de passar al Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), expliquen fonts oficials. Es concreta, doncs, el mecanisme perquè la prestació d’atur se sol·liciti directament per part de l’empresari que ha tramitat l’ERTO, amb els documents i informació dels treballadors que ha d’aportar l’empresa. Des de Treball ja havien insistit que les persones afectades per ERTO no havien de demanar personalment la prestació d’atur, sinó que aquest tràmit va a càrrec de l’empresa.
L’atur per ERTO tindrà en compte els fills a càrrec
Una altra de les qüestions que també estava sobre la taula és la mateixa prestació d’atur que es reconeix als afectats per ERTO relacionats amb el Covid-19. El Govern va ampliar els drets econòmics de l a prestació, pel que podran cobrar l’atur les persones que no hagin cotitzat prou per a això i, a més, de manera general tots els treballadors afectats per ERTO cobren atur però no consumeixen el seu dret a desocupació, el que es coneix com a ‘comptador a zero ‘.
No obstant això, actualment, la prestació que s’està reconeixent no té en compte si el treballador té fills a càrrec, segons ha publicat El confidencial, cosa que sí que es valora en el reconeixement habitual de la prestació.
La ministra de Treball ha demanat “tranquil·litat” i ha assegurat que “es reconeixerà el complement per fill a càrrec” en els ERTO, tot i que es farà una mica més endavant. En un primer moment, per agilitzar el pagament de les prestacions per desocupació amb la intenció que s’aboni el 10 d’abril, es pagarà la prestació sense tenir en compte les càrregues familiars i, més endavant, s’ajustarà tenint en compte aquesta circumstància. “Es manté el model”, ha insistit la ministra.