El Govern central, els sindicats i patronals han arribat a un acord per a la pròrroga fins al 30 de setembre dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTOs) en el qual destaquen dues mesures: es mantenen els ERTOs de força major total per a les empreses que encara no han tornat a l’activitat i la possibilitat que les empreses que es vegin obligades a tancar de nou per culpa d’un rebrot de la Covid-19 poden acollir-se a aquests procediments.
Als ERTOs de força major total actualment vigents (aquells que tenen a tots els seus treballadors suspesos de feina) se’ls aplicarà una exempció en les cotitzacions empresarials del 70% al juliol, del 60% a l’agost i del 35% al setembre, en empreses de menys de 50 operaris. Per a les empreses que superin els 50 empleats, l’exoneració de quotes serà del 50% al juliol, del 40% a l’agost i del 25% a setembre.
Els percentatges esmentats són menors que els establerts fins al 30 de juny, que eren del 100% per a les empreses amb menys de 50 treballadors i del 75% per a les de més de 50, però a canvi aquesta figura no desapareixerà a partir del 30 de juny.
Exoneració de quotes
Quan es tracta d’empreses que actualment estan actives, però que es vegin obligades a tancar com a conseqüència d’un rebrot de virus, es permetrà que s’acullin a un ERTO de força major total, que comptaria amb una exoneració de quotes per a les empreses del 80% si la seva plantilla és inferior a 50 treballadors i del 60% si té més de 50 treballadors.
Per als ERTOs de força major parcial (aquells en els quals hi ha operaris reincorporats al seu lloc de treball, però no tots) i en els ERTOs per causes objectives (tècniques, organitzatives, econòmiques i de producció), les exoneracions a les empreses serien les mateixes: per a les empreses de menys de 50 treballadors arribarien al 60% pels treballadors que tornessin a l’activitat i al 35% pels que seguissin en situació d’ERTO, mentre que per a les companyies de més de 50 treballadors serien de el 40% per cada treballador que es reincorporés al seu lloc i del 25% pel que seguís a l’ERTO.
Els ERTOs per causes objectives passarien, per tant, a tenir exempcions de quotes, abans només aplicables als ERTOs de força major. L’objectiu és facilitar la transició dels segons als primers ara que ja ha finalitzat l’estat d’alarma. Així, les empreses i entitats afectades per ERTOs de força major hauran de procedir a reincorporar als treballadors, optant de manera especial per ajustaments basats en reducció de jornada.
Les prestacions per desocupació que es vinculen als ERTOs (que es concedeixen sense que faci falta complir el període de carència) es mantindran fins al 30 de setembre, tret de les que afectin als treballadors fixos discontinus, que s’allargaran fins al 31 de desembre.
Amb ERTOs no es podrà acomiadar
L’acord, previst d’aprovació el el consell de ministres de divendres, 26 de juny, en forma de Reial decret llei, prohibeix a les empreses acollides a ERTO la realització d’hores extraordinàries, l’establiment o la represa d’externalitzacions de l’activitat i la concertació de nous contractes, ja siguin de mera directa o a través d’una empresa de treball temporal (ETT).
Les empreses en ERTO només podran contractar o externalitzar tasques si els treballadors del seu centre de treball no poden, per formació, capacitació i altres raons objectives o justificades, realitzar les tasques encomanades a l’empleat que es contracta o a l’externalització. Per a això, l’empresa haurà d’informar prèviament als representants legals dels treballadors.
Aquesta prohibició, que durarà mentre estigui vigent l’ERTO, s’aplicaria tant als expedients de força major com als acollits a causes objectives i sancionables en cas d’incompliment.
Amb la nova regulació que estarà vigent fins al setembre s’estén als ERTOs per causes objectives la prohibició de acollir-se a aquest procediment si l’empresa té domicili en un paradís fiscal.
Tampoc podrà repartir els dividends corresponents a l’exercici fiscal en què s’apliqui l’ERTO, excepte si l’empresa en qüestió abona prèviament l’import de les exoneracions gaudides (aquestes mesures s’aplicaven anteriorment només als ERTOs de força major). La limitació en el repartiment de dividends no s’aplicarà a les empreses que, a 29 de febrer d’aquest any, tinguessin menys de 50 treballadors contractats.
A el mateix temps, s’estén el compromís de manteniment de l’ocupació de sis mesos a les empreses que realitzin ERTOs per causes objectives. Per a les empreses que es beneficiïn per primera vegada de les exoneracions de cotitzacions associades a aquests ERTOs, el termini de sis mesos en què estaran obligades a mantenir l’ocupació es computa a partir de entra en vigor de el nou decret.
Càstig per als acomiadaments objectius
L’acord manté fins al 30 de setembre la prohibició que va fixar el Govern central a l’acomiadament per causes objectives, cosa que en la pràctica suposa encarir la indemnització a 33 dies per any treballat, davant els 20 dies que costaven els acomiadaments fets anteriorment.
A el mateix temps, es manté també fins al 30 de setembre la suspensió dels contractes temporals, inclosos els formatius, de relleu i interinitat, fet que suposa de fet prorrogar aquests contractes encara que l’empresari els vulgui rescindir.