El consell de ministres celebrat a la Llotja de Mar ha aprovat dues mesures de contingut important per als treballadors. La primera és l’augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins a 900 euros. El SMI estava valorat en 736 euros. A més, ha anunciat la pujada de salari a funcionaris públics, mesura que afectarà 2,5 milions de persones.
La millora serà, com a mínim, d’un 2,25%, xifra a la qual es podrà sumar un 0,25% de fons addicionals que s’haurà de negociar en cada Administració, i un altre 0,25% que estarà lligat al creixement. “Amb la pujada salarial es reconeix l’esforç que els funcionaris van fer per treure a aquest país de la crisi”, ha explicat la ministra de la Funció Pública, Meritxell Batet, que també ha apuntat que la raó que aquesta pujada es tramiti a través d’un decret llei es deu al fet que d’aquesta manera “s’assegura la pujada a 1 de gener”.
Quant a l’increment de l’SMI, que pujarà un 22% i que serà l’increment més gran des de 1977, tal com ha apuntat la portaveu del Govern, Isabel Celaá, impactarà sobre uns 2,6 milions de treballadors, segons UGT. “La pujada del Salari Mínim Interprofessional, a 900 euros al mes, en 2019, aprovada avui en Consell de Ministres, beneficiarà a 2,6 milions de treballadores, això és el 15% del total d’assalariats”, apunta el sindicat.
La dreta política i econòmica ha criticat també l’augment del salari dels treballadors públics adduint que dispara a despesa de l’Estat. No tenen en compte el fet que això també millorarà el consum i l’economia en general.
La pujada de l’SMI provocarà un increment de la despesa pública de 380 milions, encara que el Govern sempre destaca que la Seguretat Social incrementarà els seus ingressos en uns 1.500 milions gràcies a l’increment en les cotitzacions que provocarà. Per la seva banda, Banc d’Espanya i la Comissió Europea adverteixen que una pujada tan brusca del salari mínim provocarà una destrucció d’ocupació.
El debat sobre els efectes de la pujada del salari mínim no és concloent. Mentre els economistes neoliberals hi estan en contra, altres economistes argumenten que en cap país on s’ha apujat el salari mínim s’han produït descensos en l’ocupació.
1 comentari
Si està aprovat . Jo aquest mes ja tindria que tenir ho reflectat a la nòmina del mes de gener ?????