El 4 de juliol se celebrarà el dia Internacional de les cooperatives. Enguany es fa a partir del leitmotiv de l’equitat. La jornada, que és d’abast mundial i se celebra a partir de la iniciativa de l’ONU, té com un dels seus objectius fer divulgació de la realitat de les cooperatives i el moviment cooperatiu. Per això a Catalunya Aracoop, entitats com la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC), la Confederació de Cooperatives de Catalunya i entitats com la Fundació Ventosa i Roig, han organitzat tot un seguit d’actes per acostar a la ciutadania la realitat del cooperativisme.
Perfecto Alonso, que és president de la FCTC, explica: «a partir de la iniciativa d’Aracoop, es vol realitzar un seguit d’activitats que tinguin el màxim ressò possible». Segons indica, “El concepte d’equitat ens serveix per explicar quina és la relació interna dins de les cooperatives, que es regeixen per la democràcia. També pot servir per mostrar com es relacionen cooperatives entre elles, i fins i tot equitat permet mostrar la relació entre persones que tenen situacions de partida marcades capacitats diferents. O les relacions entre l’activitat econòmica i el medi ambient”, diu Perfecto.
La primera activitat d’aquest cicle es farà el 19 de juny al Palau Robert. Entre les 11 i les 13,30 hores s’ha organitzat un acte solemne en el qual Alonso llegirà el manifest de la Diada. Després intervindran per fer valoracions entorn del manifest, Albert Serra, director de l’Institut de Governança i Direcció Pública, IGDP d’ESADE, i Anna Fornés, directora de la Fundació Factor Humà.
Més tard hi haurà una taula rodona entorn de l’economia social i cooperativa a escala global, amb l’anàlisi de casos inspiradors i es destacaran cooperatives que contribueixen a l’equitat. Hi participaran: Miquel de Paladella CEO i co-founder d’UPSocial; Antoni Pané, director general de la Cooperativa d’Ivars Urgell; Adela Camí, directora general EDUVIC; Àngels Cobos, directora general SUARA i Núria Riba, Relacions Externes de Consum. La cloenda la farà Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació.
A més, entre el 22 de juny i el 4 de juliol, diverses cooperatives, de moment s’acosten a la vintena, posaran en marxa mecanismes de portes obertes (la relació es pot trobar en aquest enllaç) . És a dir, el públic podrà visitar-les i veure com funcionen aquestes entitats que, a més de realitzar activitats econòmiques ho fan a partir de la democràcia i la igualtat entre tots els membres que hi participen.
Activitats amb Elastic
Una de les cooperatives que realitzarà activitats obertes al públic serà Elastic. Es tracta d’una entitat formada per professors que havien treballat a ESADE tot fent formació d’anglès especialment per a empreses i directius. Ara, des de gener passat, tres d’aquests antics empleats de l’escola de negocis han creat una cooperativa. Ron Pfeil és soci de l’entitat. Explica que des que van crear la cooperativa «hem volgut fer accions de responsabilitat social corporativa». Elastic ja participa en les activitats del que es coneix comissió tripartida, destinada a la formació continuada de treballadors. «També hem posat en marxa programes a mida de les empreses i cooperatives, per ajudar a la formació en la llengua anglesa, una cosa molt útil quan se surt a l’exterior, diu Ron».
Tot i que Elàstic és una cooperativa molt nova, ja ha realitzat activitats altruistes, com cursos d’emprenedoria social a la seu de la Biblioteca de Catalunya, destinades a homes del Raval.
L’activitat de portes obertes d’Elastic es farà dimarts, 30 de juny, a la seu de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, al carrer Premià 15, entre les 9,30 hores i les 14,00 hores. Allà mateix els professors faran dues sessions dirigides a cooperativistes i persones en atur. Una servirà per ajudar a preparar entrevistes en anglès i la segona per a ajudar a elaborar un currículum vitae i una carta de motivació. Tot plegat després de fer una prova de nivell als aspirants. Els usuaris rebran la formació i posteriorment enviaran les seves respostes als professors que en faran l’avaluació final.
A més, dins dels actes pensats per a commemorar la diada del cooperativisme, la FCTC ha organitzat una visita guiada a la seva seu, per aquelles persones que hi estiguin interessades. En l’edifici hi ha diverses cooperatives i seus d’organitzacions del món cooperativista català. També ha previst fer «una visita col·lectiva a les cooperatives del barri de Sans, un indret amb una gran tradició en aqust sentit», explica Perfecto Alonso.
Finalment, el 4 de juliol es farà una celebració final a Can Fabra a Sant Andreu. Allà es llegirà el manifest, es parlarà de la realitat del cooperativisme i finalment es tractarà del cooperativisme en aquest barri de Barcelona.
Totes les activitats i accions tenen, com s’ha dit abans, l’objectiu de mostrar la vitalitat del moviment cooperativista a Catalunya i arreu. Alonso recorda, «una frase que em va dir el catedràtic Manuel Castells: El cooperativisme és com un tramvia, que la gent es pensava que estava antiquat però realment és el vehicle més modern,net, ecològic i eficient que hi ha», assegura.