El compliment de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat (LISMI), permetria crear gairebé 29.000 llocs de treball a Catalunya, segons un informe elaborat per la UGT de Catalunya titulat ‘Les persones amb discapacitat i el mercat de treball a Catalunya’.
En el treball del sindicat s’afirma que malgrat 1 de cada 2 persones amb discapacitat és potencialment activa per edat, el col·lectiu es caracteritza per la baixa activitat, baixa ocupació i elevat atur.
La llei indica que les empreses amb més de 50 treballadors han d’integrar a les seves plantilles almenys un 2% de treballadors que tinguin discapacitats d’almenys un 33%. Un cop fixat aquest marc, hi ha diversos supòsits que permeten que les empreses quedin exemptes de contractar treballadors o treballadores amb discapacitat. I el treball destaca que moltes companyies prefereixen collir-se a les mesures substitutives de la contractació directa, segons l’informe presentat per Enriqueta Durán, secretària de Polítiques Socials de la UGT de Catalunya, en el dia internacional de les persones amb discapacitat.
Altrament, UGT ha calculat que si es complís la llei en tots els seus extrems, es crearien a Catalunya 28.644 llocs de treball, cosa que incrementaria en un 42,8% les persones amb la discapacitat que marca la llei, que actualment tenen ocupació.
Un dels mecanismes que algunes empreses empren per complir amb el percentatge de persones ocupades amb discapacitat és la contractació d’algun servei a Centres Especials de Treball (CET). Molts d’aquests centres es van crear a partir d’iniciatives de familiar o persones preocupades per trobar un lloc de treball per als afectats per alguna discapacitat. Però, amb el temps també han sorgit empreses creades a partir de la iniciativa privada que tenen com a objectiu principal guanyar diners. Sobre aquestes últimes el sindicat assegura que “molts dels Centres Especials de Treball (CET) han perdut el seu caràcter social i la seva finalitat originària d’afavorir la transició cap al mercat laboral ordinari, i han esdevingut veritables multinacionals de la discapacitat que abusen, exploten i denigren els seus treballadors i treballadores amb discapacitat”.
En alguns casos empreses que formen part de grans grups capitalistes creen el seu propi Centre Especial de Treball (CET) accedir així als descomptes i les subvencions previstes per la llei.
L’informe destaca que tant els contractes indefinits com els temporals en CET tenen una subvenció del 100% de les quotes empresarials a la Seguretat Social i una subvenció del cost salarial fins el 50% del SMI, premiant de la mateixa manera al CET si contracta precàriament o de manera indefinida.
Un aspecte del qual criden l’atenció a la UGT és del fet que com les subvencions s’atorguen en igual mesura si la persona contractada té una disminució del 33% com si la té en un grau més elevat, els CET opten per la primera opció, cosa que fa més diferent l’ocupació de les persones que tenen objectivament més dificultats per entrar en el mercat de treball.
Una altra crítica que fa el sindicat consisteix a considerar que els CET, més que complir el seu paper de facilitar el pas dels treballadors discapacitats cap a l’ocupació ordinària han concentrat al seu si el gruix de l’oferta laboral a aquest tipus d’operaris.
D’altra banda, l’entitat La Foixarda , especialitzada en salut mental, destaca en una piulada, que les persones amb discapacitat per salut mental són les més discriminades i que aquest tipus de persones té la taxa més alta d’atur en relació amb la població en general, un 61,9%) i també en relació amb el col·lectiu de persones amb discapacitat, 85,7%.