L’augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins a 900 euros per 14 pagues a l’any ha tingut com a resultat que en taules de negociació es facin propostes “esotèriques i tramposes” amb l’objectiu d’obviar aquesta pujada, segons Cristina Torre, responsable d’Acció Sindical de CCOO de Catalunya. Això s’ha vist quan els afectats havien de cobrar la primera mesada en la qual les empreses han d’aplicar, perquè és de llei, l’augment del 22% del salari mínim.
“Hem vist que en algunes taules de negociació que hi ha obertes la patronal feia propostes molt estranyes que interpretem com un intent de no pagar el salari que per norma s’ha de liquidar a tots els treballadors”, diu Torre. Un exemple en aquest sentit és la iniciativa plantejada segons la qual es transformaria la pujada del Salari Mínim Interprofessional en un complement que es volia batejar com a complement SMI. La idea de la part empresarial era aplicar l’augment del 22% del salari però batejar-ho com a complement. A partir d’aquí, d’any en any s’aniria absorbint, per exemple, un 2% cada exercici, fins que al cap de deu anys quedés absorbida la pujada.
Unes altres propostes considerades com a truculentes fetes des d’àmbits empresarials són intentar absorbir plusos existents a compte de la pujada del salari mínim. Això, explica Torre, a més de ser incorrecte és trampós, perquè, per exemple, s’han produït intents d’absorbir el plus de vestuari, però això provocaria problemes perquè aquest complement només s’aplica als treballadors de producció mentre que el descompte es faria, si s’acceptés, a tothom. En el mateix sentit, CCOO ha detectat propostes d’absorbir plusos de transport.
Servei d’assessorament de CCOO
“A nosaltres ens ha preocupat que ens arribessin aquests cants de sirena perquè pensem que si es fan en taules de negociació on els sindicats hi som per poder aturar qualsevol irregularitat, què pot passar en empreses i sectors sense presència sindical?”, diu Cristina Torre.
Per afrontar les qüestions esmentades CCOO de Catalunya ha posat en marxa un dispositiu per assessorar els treballadors en els seus dubtes, tant si són afiliats com si no ho són. Per això s’ha creat un mapa que es pot consultar per buscar el punt de suport més proper al seu domicili .
A més, el sindicat ha previst que treballadores i treballadors que no siguin afiliats puguin necessitar ajuda. Per això s’ha establert un mecanisme que assessora el local sindical i gestiona la reclamació a l’empresa i/o denúncia a la Inspecció de Treball per a no afiliats/des de 28,40 €.
Tanmateix, des del sindicat es considera que hi haurà treballadors, especialment els més precaris als quals no arribarà la protecció perquè en cas de reclamar no seran cridats quan acabi el contracte vigent.
L’augment de l’SMI ha estat molt mal acceptat en sectors empresarials perquè els suposa un increment de costos. Però també s’han produït declaracions en el mateix sentit d’organismes com el Banc d’Espanya o clubs i grups de pressió empresarial contra l’augment del salari mínim que, sigui dit, no arriba al percentatge del 60% del salari mitjà fixat pel Consell d’Europa.