L’Enquesta de Població Activa (EPA) corresponent al segon trimestre de l’any mostra que l’atur a Catalunya s’ha reduït en 79.300 aturats i aturades. Això deixa la quantitat de persones sense feina en 497.400, cosa que deixa la taxa en el 13,2%. A Espanya, la xifra d’aturats el segon trimestre de 2017 ha estat de 3.914.300, amb una taxa d’atur del 17,2%.
En relació amb fa un any, l’atur s’ha reduït en 106.200 persones, el que representa una disminució del 17,6%. Això es tradueix en -41.100 homes i -65.000 dones.
En el conjunt espanyol, la dada del segon trimestre mostra que és la primera vegada des de 2008 que el nombre de persones en atur (mesures en EPA) baixa dels quatre milions. De l’altra, la taxa d’atur, que se situa en el 17,2%, no baixava fins a aquest nivell des de 2009. És a dir, han fet falta vuit anys de crisi perquè les cotes d’atur tornin al principi, al 2009, a any en què Espanya va certificar la seva entrada en una recessió que ha deixat un mercat laboral malmès.
CCOO puntualitza
Comissions Obreres de Catalunya ha fet la seva valoració de les dades de l’EPA. En sindicat destaca que “el nivell d’ocupació que presenta el mercat de treball se situa molt lluny del que marca l’Estratègia Europea 2020 ja que estableix assolir una taxa d’ocupació del 75% de la població treballadora”.
El sindicat ha fet l’anàlisi per províncies, que mostra com Tarragona registra la taxa d’atur més elevada, amb un 15% pel segon trimestre de l’any, seguida de Girona (13,1%) i Barcelona (13%). Lleida, la darrera demarcació, a certa distància de la resta de províncies, se situa en un 12,3%.
Pel que a al tipus de contractes fets durant el segon trimestre, el nombre de persones assalariades amb contracte indefinit s’incrementa en 46.400 persones respecte fa un any (2,2% més), i el nombre de persones amb contracte temporal ho fa en 47.800 persones assalariades (8,7% d’increment). Per tant, els contractes temporals segueixen creixent més que els indefinits. CCOO afirma que es perpetua la tendència a la precarització dels llocs de treball, ha que la temporalitat ha crescut més d’un 21%. En aquest punt el sindicat afirma els contractes temporals s’han fet cinc cops més a dones que a homes.
Pel que fa a la parcialitat, les persones amb jornada parcial augmenten en 19.800 (4,3% més) i les que treballen a jornada completa ho fan en 69.500 (2,6% d’increment), respecte l’any 2016. La taxa de parcialitat ascendeix fins al 14,6%, sent la de les dones molt superior a la dels homes, gairebé de 15 punts percentuals més.
Es crea feina a serveis i es destrueixen ocupacions a indústria, segons UGT
Per la seva banda, la UGT de Catalunya ha fet una anàlisi d’on s’han creat els llocs de treball nous. Així, en serveis se n’han creat 52.000, la immensa majoria. A la construcció se n’han creat 9.800 i en el conjunt de l’any superen els 21.000. En industria, en aquest segon trimestre s’han creat 13.700 llocs de treball però si es mira en el conjunt de l’any hi ha una destrucció neta de 12.700 llocs de treball en relació amb l’any anterior.
El sindicat de tradició socialista posa sobre la taula dues dades que contradiuen qualsevol visió cofoia de la realitat. A Catalunya hi ha actualment 157.400 llars que tenen tots els seus actius en situació de desocupació i a A 248.400 llars tots els assalariats ho són amb contracte temporal.
Davant la situació actual, CCOO afirma que la recuperació del mercat de treball és insuficient, lenta i precària mentre mantinguem uns nivells d’ocupació i de qualitat de la mateixa tan baixos.
- -Considera, més necessari que mai, enfortir la negociació col·lectiva per tal que s’estableixin increments salarials als convenis col·lectius i hi hagi un augment progressiu del Salari Mínim Interprofessional (SMI). Només així s’aconseguirà reactivar la demanda interna.
- – Denuncia que hi hagi més de 282.000 persones treballadores pobres perquè tot i treballar no poden fer front a les despeses més bàsiques per viure.
- -Insta les empreses a generar ocupació estable, amb drets i condicions laborals dignes, que contribueixi a un nou sistema productiu que es basi en la qualitat, la innovació i la competitivitat i no en els baixos costos laborals, un model que ens ha dut a la crisi i a les dificultats de recuperació.
- -Recorda que la Renda Garantida de Ciutadania permetrà assegurar els recursos mínims a moltes persones sense ingressos.
Per las seva banda, UGT es referma en les seves exigències:
- Derogar de manera immediata de les reformes laborals imposades pel govern i la recuperació de tots els drets perduts per part de les persones treballadores.
- Impulsar mesures actives urgents per a la creació d’ocupació en sectors més estables i amb més qualitat.
- Fomentar la contractació indefinida amb ajudes finalistes per a la competitivitat, la investigació i el desenvolupament d’aquelles empreses que tinguin menys contractes temporals i contractin persones amb dificultats d’inserció.
- Incrementar les mesures de control de la contractació per evitar el frau en la contractació i invertir recursos al Cos superior d’inspectors de Treball i Seguretat Social.
- L’impulsar el salari mínim interprofessional al mateix nivell que l’europeu: 1.000 euros.
- Garantir la cobertura social de les persones que ja han esgotat les prestacions per desocupació.
- Dedicar més recursos i mesures per a la permanència i ocupabilitat de les persones treballadores de més edat i penalitzar les empreses per acomiadar als treballadors de més edat.
- Destinar més recursos a les polítiques actives d’ocupació i reforçar els serveis públics d’ocupació.
- Agilitar els processos d’acreditació de les competències professionals com a mesura per augmentar l’ocupabilitat de les persones amb més dificultats d’inserció al mercat laboral.
- Reformar el sistema fiscal per generar més ingressos públics i recobrar l’equilibri pressupostari: lluitar contra l’economia submergida i el frau fiscal, gravar les transaccions financeres internacionals, crear nous impostos sobre grans fortunes i eliminar els paradisos fiscals.