«Sé a quina hora plegues i et tallaré el coll». Això és el que li va dir a Òscar Iglesias, un treballador al punt verd de Sant Andreu, un veí del barri quan va entrar a robar a la deixalleria i no deixar-lo endur-se res dels objectes recollits. Sense saber-ho, aquell dia començava una història que havia d’acabar de mal borràs per a l’Òscar. I no per aquest incident per si mateix, que no va anar gaire més lluny. Iglesias va presentar una denúncia davant la Guàrdia Urbana, que va detenir l’agressor. Finalment aquesta persona va ser jutjada per una falta d’amenaces i coaccions i va ser condemnada amb una pena menor. Iglesias recorda que l’empresa gestora de l’equipament li va prometre tot el suport i, en canvi, «el dia del judici vaig estar totalment sol». L’única cosa que va fer SIRESA va ser traslladar-lo a la deixalleria del barri de Sant Martí, al carrer Andrade.
La persona amb la qual va tenir l’incident ja no va aparèixer més però els problemes van continuar. Manuel Sánchez, portaveu del comitè d’empresa de SIRESA explica que «hi ha deixalleries situades en llocs més conflictius en els quals sempre hi ha problemes de gent que es vol endur coses». Un d’aquests és el de Sant Martí on havien destinat l’Òscar Iglesias. Algunes de les persones que es veuen a tots als barris amb un carretó de supermercat recollint andròmines i objectes de tota mena pel carrer pretenen arrodonir la jornada enduent-se alguna cosa del punt verd de la zona.
A vegades quan algun veí porta algun aparell a la deixalleria i a l’entrada es troba alguna persona que es dedica a recollir-ne i li demana que li doni. Si s’hi nega, el problema després pot recaure en l’empleat del punt verd que és qui s’haurà d’enfrontar o no a aquesta persona per evitar que s’endugui l’aparell. Per aquest motiu treballadors de SIRESA han denunciat en diverses ocasions ser objecte d’aquests atacs i amenaces. «Però l’empresa no n’ha fet mai cas», acusen Sánchez i Iglesias.
El silenci per resposta
Per aquest conflicte per la seguretat en el seu lloc de feina, els treballadors de SIRESA ja van fer vaga el 14 de maig passat. Ara en tornaran a fer aquest dissabte 19 i el pròxim dimarts 22. Sánchez diu que després de l’aturada de dilluns «l’empresa no ha reaccionat, no ha dit res». Sánchez critica que «ens ignora completament». Després de tant de temps d’enviar denúncies sobre els diferents incidents «i sense que serveixin per a res». Hi ha treballadors que deixen d’enviar-ne. Un d’ells, l’Òscar Iglesias. I això és el que se li girarà en contra. L’única cosa que havia fet l’empresa és instal·lar càmeres de seguretat «que ningú es mira», assegura el portaveu del comitè d’empresa, del Col·lectiu de Treballadors de Tractament de Residus (CTTR), «només per actuar en contra nostra».
El cas és que fa més d’un any SIRESA va despatxar Iglesias «just després de deixar d’enviar incidències, perquè no en feien cas». Des del comitè entenen que no se’ls pot acusar de connivència pel fet de no enfrontar-se als atacs perquè diuen que aquesta no és la seva feina, especialment si es mostren agressius. Iglesias va demandar l’empresa per aquest acomiadament. El judici s’havia de fer el mes d’abril passat però l’empresa va demanar l’ajornament al·legant «que no havia tingut temps de preparar-lo», explica l’Òscar. Ara ha quedat fixat de nou per al setembre.
Per això, la vaga de demà dissabte –que inclou una concentració-assemblea davant del punt verd de la Sagrada Família– i la de dimarts 22, és, a banda de reclamar que SIRESA es mulli de veritat en l’afer de la seguretat dels seus treballadors, «en la readmissió de l’Òscar» afirma el comitè, assessorat en aquest conflicte pel Col·lectiu Ronda. SIRESA és una empresa de capital públic –repartit entre l’empresa metropolitana TERSA i Barcelona Serveis Municipals– que gestiona els centres de recollida de residus de Barcelona i Àrea Metropolitana, amb una plantilla de prop de 160 treballadors.
1 comentari
Si te intimida los que van cojiendo chatarra y te dan ganas de no volver