Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Una sentència emesa pel jutjat del social número 2 de Mataró declara nul·la la sanció imposada a una treballadora i condemna l’empresa a abonar-li els tres dies de suspensió de sou que prèviament li havia descomptat, a més d’una indemnització de 10.000 euros.
Els fets, objecte del veredicte ha estat guanyada pel gabinet jurídic de la UGT de Catalunya, van ocórrer arran de les eleccions municipals de 24 de juny de 2015. Van afectar una treballadora d’una residència d’ancians situada a Tiana, al Maresme. Més concretament fou sancionada per la suposada falta laboral lleu consistent en “la no comunicació amb la deguda antelació de la manca d’assistència a la feina per causa justificada”.
Els fets que afectaren la treballadora es van produir en el dia 24 de maig quan es va absentar del seu lloc de treball sense previ avís entre les 14.30 hores fins a les 17.28 hores. La carta sancionadora no especifica en cap moment la concurrència del dia dels fets amb les eleccions municipals.
Segons explica la sentència, són fets provats que l’empresa no havia previst cap mesura per a facilitar el dret a vot dels treballadors que aquell diumenge no tenien descans setmanal, i que alguns treballadors van preguntar de bon matí a la persona d’administració, que també treballava aquell dia, com ho havien de fer per poder anar a votar, sense rebre resposta. També, que la treballadora sancionada va comunicar la seva absència al seu responsable per fer efectiu el seu dret a vot -a un altre municipi- i es va absentar de la feina per aquest motiu des de les 14.30 hores fins a les 17.28 hores, segons explica el sindicat UGT de Catalunya.
La decisió judicial raona que l’empresa hauria actuat de manera intencionada per dificultar que els treballadors exerceixin el dret de vot.
Ho justifica pel fet que l’empresa no hauria preparat cap mecanisme que permetés coordinar els torns de treball per atorgar permisos als treballadors, tot i que es tracta d’un centre en què s’ha de prestar atenció continuada a les persones que hi són acollides. Per tant, de les cinc persones que treballaven només dues van gosar absentar-se per votar.
Entorn favorable a la vulneració de drets
Hi va haver un altre treballador que va anar a votar i va ser sancionat. El càstig li va ser tret després que presentés un escrit d’al·legacions en què “gairebé demanava disculpes a l’empresa”, segons el sindicat. Sobre això, la sentència és rotunda quan assevera que: “les expressions de submissió són incompatibles amb un desplegament sa de les relacions laborals i són indici de què l’empresa manté una actitud autoritària”. I afegeix que si la demandant hagués demanat perdó “no hauria hagut de complir la sanció, la qual cosa evidencia una concepció patològica dels drets i deures derivats del contracte de treball i, per tant, un entorn favorable a la vulneració dels drets dels treballadors”, afirma el document emès pel jutge.
Per tot plegat, la sentència declara nul·la la sanció i condemna l’empresa a abonar-li els tres dies de suspensió de sou que prèviament li havia descomptat, a més d’una indemnització de 10.000 euros.