El tribunal de Barcelona ha declarat innocent el treballador de TV3 acusat de revelar secrets a través de la divulgació per un correu electrònic piratejat de les dades del conjunt de la plantilla, segons es pot veure a la sentència adjunta. La direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) havia demanat 7 anys de presó per aquest operari. La petició va sublevar els treballadors de la televisió i la ràdio públiques en un moment en què hi havia pau social després de mesos d’enfrontaments.
Els empleats dels mitjans públics han realitzat vagues i concentracions per reivindicar l’absolució del seu company. El comitè d’empresa de TV3 es va arribar a tancar a la seu de la CCMA sense aconseguir que la seva presidenta, Núria Llorach els rebés per fer-li arribar la seva petició de retirada de la denúncia.
El cas es va iniciar l’1 d’agost de 2012 amb un missatge enviat presumptament des del correu electrònic del president del consell de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Brauli Duart, el correu es va rebre a totes les bústies del correu intern de l’ens. Adjuntava un full amb les dades de tots els treballadors, sous i càlculs del costos dels seus acomiadaments. Una informació que havia estat demanada abans pel comitè d’empresa.
Les dades revelades pel correu van causar un gran terrabastall i interpretacions contradictòries. Des d’entendre-ho com un globus-sonda de la direcció, fins a veure-ho com una acció per a desvelar un secret atresorat per la cúpula de la televisió pública catalana.
La corporació va encarregar una investigació policial per trobar l’autor de la filtració. Durant 14 mesos els treballadors de Televisió de Catalunya van ser escrutats en una investigació de la qual es desconeixen els límits.
L’octubre de 2013 els Mossos d’Esquadra van entrar per sorpresa a casa d’un empleat de TV3. Van regirar durant hores i van requisar un ordinador. Després van detenir el treballador i durant 72 hores va ser interrogat. En sortir estava acusat de “descobriment i revelació de secret”, ambdós càrrecs relacionats amb la filtració de la informació sobre l’ERO que es preparava a la CCMA.
Després, contra el que havia assegurat la direcció de la CCMA, es va fer l’ERO, que va costar més de 300 llocs de treball a TVC. Les dades comunicades eren certes.
Els treballadors sempre van demanar la retirada de la denúncia per entendre que no aportava res positiu al cas tenint en compte que després de l’ERO s’havia encetat un cert període de pau laboral a la televisió pública de Catalunya.
En el judici els mateixos Mossos d’Esquadra que van realitzar l’escorcoll a casa del treballador de TV3 van reconèixer que no podien afirmar sense cap mena de dubte que de l’ordinador del llavors acusat s’haguessin fet les manipulacions al sistema informàtic des d’on es va distribuir la informació.
Proves circumstancials
La sentència afirma que les proves aportades per la Fiscalia van ser “circumstancials” i no suficients per justificar una condemna. Segons les consideracions de l’acusació, el treballador Gustau C . pertanyia al departament de postproducció, des d’on es van fer alguns dels accessos als correus electrònics privats dels directius. I els accessos coincidien suposadament amb l’horari de l’acusat.
La magistrada ha indicat també en la sentència que qualsevol podria haver entrat al departament de postproducció i usar els ordinadors. També posa en entredit que Gustau C tingués instal·lat abans dels fets en el seu ordinador l’accés a la xarxa TOR, que fa anònima la navegació.
Un altre aspecte destacat en la sentència és que ningú ha pogut demostrar que fos el treballador acusat i no una altra persona qui accedís als correus electrònics des d’on es van divulgar les dades salarials dels treballadors de TV3.
El dur procés seguit entre 2012 i ara ha fet que entre la plantilla i la direcció de TV3 hi hagi molta desconfiança. El comitè d’empresa de la televisió pública ha emès, en saber-se el veredicte, un comunicat en què demana la dimissió del que en el moment dels fets era el màxim responsable de la televisió i ara forma part del consell de direcció, Brauli Duart. També demanen la dimissió de Núria Llorach, actual presidenta de la CCMA. Sigui com sigui, el comitè ha convocat els treballadors a una assemblea que es farà dimecres 13 al lloc conegut con ‘la pedra’ per valorar les accions a realitzar d’ara endavant.
Per la seva banda el consell de govern de la CCMA ha emès un comunicat, llegit al Telenotícies migdia. en què assegura que no recorrerà la sentència absolutòria del treballador deTV3.