Les organitzacions sindicals, CGT, CSI i CCOO Industria a Madrid, han convocat una jornada de vaga per aquest divendres, 1 de juliol, a Hewlett Pachard Enterprises (HPE), la filial del gegant nord americà que agrupa totes les activitats que no tenen a veure la impressió.
La convocatòria afecta a Catalunya aproximadament a un miler de treballadors agrupats en tres societats, una dedicada a consultoria, una altra a processos d’externalització informàtica i la tercera a call centers. La reclamació principal dels treballadors és aconseguir un acord que eviti la “sagnia” que en la plantilla han produït els acomiadaments individuals. Òscar Murciano, representant de CGT posa una xifra que crida l’atenció. “Des de fa poc més de quatre anys, en una plantilla que en el conjunt espanyol suma 2.700 persones, hem pogut constatar 1.200 acomiadaments, un 44% del total”.
Les baixes no tenen a veure amb una reducció del negoci. Segons fonts sindicals, les empreses el grup mantenen els grans clients i les comandes comptades en nombre d’hores de treball. Sigui com sigui, les fonts afirmen que “mai com ara la massa salarial de l’empresa havia estat tan reduïda”. A aquesta sensació hi contribueixen les onades d’acomiadaments com el darrer, que a afectar 84 persones a Saragossa, es produeixen cada tres mesos.
La plantilla fixa va minvant, però al mateix temps les empreses del grup contracten persones en condicions inferiors processos amb altres empreses o simplement incorporen treballadors procedents d’Empreses de Treball Temporal (ETT), un procés que no és nou a les empreses TIC.
No es pot dir que els resultats econòmics d’HPE siguin negatius. “Després de l’enginyeria comptable que és de suposar que s’apliqui per reduir els resultats, en el primer trimestre de l’any els guanys van millorar un 9%.”, afirmen a CGT. L’empresa no havia tingut com fins ara uns guanys tan intensos, i són les instal·lacions del sud d’Europa les que més hi aporten, afirmen els sindicalistes.
Vaga defensiva
La vaga no es fa per aconseguir millors salaris ni per obtenir unes millores que potser es podrien demanar. La mobilització es fa per obrir una via de diàleg efectiu amb el grup per assolir un acord sobre els acomiadaments. Tot i que hi ha contactes des de febrer passat, al final no s’ha pogut tancar un pacte.
CGT, CCOO Industria Madrid i CSI a més d’oposar-se als acomiadaments reclamen arribar a una entesa per aplicar mesures no traumàtiques, com baixes voluntàries.
Les posicions sindicals són diverses, perquè CCOO Serveis i UGT no convoquen la vaga, tot i que no han fet cap crida a anar a treballar. La seva opció tindria més a veure amb mitigar els efectes dels acomiadaments.
Diversos treballadors consultats per aquest diari admeten que el seguiment de la vaga és un misteri: “ens trobem amb una plantilla que està desanimada i desmobilitzada” expliquen. Es tracta d’una situació molt diferent de la produïda el juny de 2013 quan davant l’intent de l’empresa d’aplicar l’article 41 de la reforma laboral que pretenia aplicar canvis unilaterals en les condicions de treball i entre altres coses una reducció salarial del 10%. La reacció de la plantilla va ser fulminant i durant una setmana es va produir una aturada que va afectar molts dels grans clients informàtics de la multinacional, cosa que va fer tirar enrere les pretensions de la companyia.