El sindicat Metges de Catalunya ha anunciat avui en roda de premsa la convocatòria de vaga de facultatius d’atenció primària pels dies 13, 14, 15 i 16 d’octubre. El president i la secretària del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya, Javier O’Farrill i Elena Bartolozzi, han explicat que criden a la vaga als més de 5.900 facultatius de l’atenció primària depenent de l’Institut Català de Salut que treballen a Catalunya, entre els quals hi ha metges de família, pediatres, odontòlegs, ginecòlegs i radiòlegs. Tal com indica el sindicat, la vaga s’ha convocat per “salvar i evitar el desmantellament del primer nivell assistencial, causat per la desídia dels seus gestors”.
Amb aquesta convocatòria, el sindicat, amb gran representació en el col·lectiu mèdic, reprèn les importants mobilitzacions que es van dur a terme a finals de 2018 perquè, segons expliquen i malgrat els esforços i els requeriments constants que han fet a l’ICS per resoldre la “situació límit” de l’atenció primària, “el procés de destrucció massiva de l’assistència i de les condicions laborals de la plantilla no s’ha aturat, sinó que ha anat a més”.
El sindicat Metges de Catalunya exigeix precisament de l’ICS el compliment íntegre de l’acord de sortida de vaga de 2018 que encara no s’ha desplegat completament, així com l’increment de la plantilla mèdica, que ha perdut més de 800 professionals en la darrera dècada. Aquesta exigència resulta clau, des de la perspectiva del sindicat, per poder donar resposta a les necessitats assistencials generades per la pandèmia de la Covid-19. Reclamen, a més, la millora de les retribucions per tal de retenir i captar el talent mèdic, i, alhora, recuperar com a mínim el 30% de poder adquisitiu perdut pels professionals durant les retallades sanitàries. Es tracta, doncs, d’una convocatòria que combina les reivindicacions laborals i les retributives del personal facultatiu de l’atenció primària.
“Davant el maltractament continuat i descarat al qual estan sotmesos els facultatius i les facultatives d’atenció primària, no tenim cap altra via que l’enfrontament directe amb l’ICS per poder asseure’ns a negociar i aconseguir el reconeixement i el respecte que es mereix la nostra professió”, afirmen des del sindicat. “No volem ser còmplices de la devastació del primer nivell d’accés a l’assistència sanitària, ni tampoc de la defunció d’una manera de fer i oferir una atenció efectiva global”.