L’estadística d’accidents laborals que suposen la mort del treballador continua creixent de forma preocupant a Catalunya. Si bé el 2020 va ser un any marcat per la pandèmia i una aturada o alentiment de molts sectors laborals, això no s’ha traslladat a la sinistralitat al lloc de treball.
En concret, les dades del mes de novembre reporten cinc morts de treballadors del sector serveis, tots ells a la demarcació de Barcelona. La xifra suposa un augment del 150% en la mortalitat en comparació amb el mateix mes de l’any anterior.
El novembre també es van reportar 37 de categoria greu i 7.378 de lleus. El global, de 7.420 accidents en el mes de novembre, és un 9% inferior al mateix període de l’any anterior.
Creixement mes rere mes
La mortalitat al lloc de treball pateix un creixement preocupant. Mentre a l’octubre el creixement acumulat de l’any era del 17,5%, al tancament del mes de novembre el percentatge ha crescut fins al 20,3%.
En total, i a falta d’incorporar-hi els decessos del mes de desembre, a Catalunya es van registrar 71 accidents laborals mortals, 420 greus i 68.042 lleus. D’entre els que van suposar la mort tots van afectar homes. Gairebé la meitat, 33, treballaven al sector servei, 21 ho feien a la indústria, 15 al sector de la construcció i un parell a l’agricultura.
El sindicat CCOO ho resumeix: “A falta de confirmació de les dades del desembre, el 2020 ens podem trobar amb les pitjors dades d’accidents mortals ocorreguts durant la jornada laboral dels últims nou anys a Catalunya”.
UGT FICA de Catalunya exigeix, en aquest sentit, “un canvi radical en relació amb l’administració per abordar aquesta xacra” perquè “la sinistralitat no es redueix només amb declaracions de bones intencions en reunions inacabables”.
L’organització també refusa la manca de finançament en la Inspecció de Treball i assegura que “les campanyes de l’administració en matèria de seguretat no estan servint de res” i n’exigeixen de més “dures i contundents”.
CCOO, per la seva part, posa el focus en l’augment a Catalunya i recorda que l’increment a la resta de l’Estat és inferior. Per això, demanen impulsar “una Estratègia Catalana de Seguretat i Salut en el treball” que només funcionarà, asseguren, amb “un Govern efectiu i uns nous pressupostos de la Generalitat”.
El sistema de prevenció laboral és “desastrós pel que fa a la seva capacitat per a protegir la vida, la integritat i la salut de les persones treballadores” al parer de CCOO, que considera que es caracteritza “per la baixa qualitat de les activitats preventives”.