Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

La Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària s’ha constituït dimecres a Barcelona. Hi ha pres part 22 municipis catalans que representen en conjunt el 44% de la població del Principat.
L’objectiu de l’associació és promoure, reforçar i consolidar l’economia social i solidària, fixar objectius i estratègies comunes i fomentar la cooperació i l’acció conjunta dels diferents municipis a l’hora d’impulsar polítiques públiques.
L’objectiu del nou organisme és convertir-se en un dels instruments que ajudin a superar les desigualtats socials, que generi ocupació de qualitat i, en definitiva, d’impuls d’un nou model socioeconòmic més democràtic, just i sostenible, segons una nota feta pública per l’entitat.
Els ajuntaments que han participat en l’acte fundacional de la xarxa són 32, després que els plens municipals respectius ho hagin aprovat: Arbúcies, Argentona, Artés, Badalona, Barcelona, Cabrils, Cardedeu, Castellar del Vallès, Celrà, Cerdanyola del Vallès, Collbató, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Girona, Manlleu, Mataró, Mieres, Montornès del Vallès, Navàs, Palafrugell, Ripollet, Sabadell, Salt, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi del Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sana Margarida i els Monjos, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Dalt. D’altres ajuntaments preveuen associar-se al llarg de les pròximes setmanes i mesos.
La Comissió Executiva de la nova associació està formada pels municipis de Barcelona, Santa Margarida i els Monjos, Manlleu, Badalona, Girona, Mataró, Mieres, Sabadell i Santa Coloma de Gramenet.
La xarxa ha aconseguit el seu impuls decisiu gràcies a l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona, que des de fa dos anys té el comissionat per l’Economia Social i Solidària com un organisme clau per impulsar el que ha anomenat Economia plural. En aquest concepte s’hi engloba des del cooperativisme, les fundacions, les entitats sense ànim de lucre o les entitats socials que pretenen construir una nova economia.
Igualment ha ajudat al desplegament de l’economia social i solidària el fet que des del Departament de Treball que ha posat en marxa una política per impulsar descentralitzadament el cooperativisme i l’economia social a través dels ateneus cooperatius. La consellera Dolors Bassa va donar una xifra que crida l’atenció. Respecte a l’anterior mandat els fons de la Generalitat destinats a aquest àmbit s’han multiplicat per quatre.