Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’Institut Català de la Salut, a través de la seva companyia d’assegurances, haurà de pagar 160.000 euros com a responsabilitat civil pels perjudicis causats a una treballadora que va prestar serveis als Centres d’Atenció Primària Lope de Vega i Ramon Turró, de Barcelona, on va patir lesions vinculades amb fumigacions amb productes biocides en els dos centres de treball, segons un comunicat del Col·lectiu Ronda, que ha dut la defensa jurídica d’aquesta treballadora.
L’empleada es troba actualment en situació d’incapacitat permanent absoluta per accident de treball, segons afirma la nota.
El març de 2016 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va confirmar la sentència en primera instància que condemnava l’ICS per incompliment del deure empresarial de garantir la seguretat i la salut dels seus empleats.
La sentència del TSJC constata que al CAP Lope de Vega, on va prestar serveis la treballadora ara indemnitzada entre els anys 1989 i 2003, es van realitzar «aplicacions sistemàtiques de productes insecticides» especialment a partir de 1990 i amb «periodicitat mensual a partir de 1997».
La resolució ratificava el criteri del Jutjat Social 7 de Barcelona en primera instància i recull les conclusions d’un informe efectuat per tècnics del Centre de Seguretat i Salut de Barcelona que va detectar restes d’organofosforats «considerats com els principis actius dels insecticides més perillosos per a la salut humana». Una tipologia de productes que, com recordava la resolució, «ha estat recentment retirat del Registre de Plaguicides no agrícoles o biocides del Ministeri de Sanitat, motiu pel qual ja no pot fer-se servir com insecticida en ambients interiors».
Els problemes, a més a més, com va constatar l’Alt Tribunal català no van desaparèixer amb el trasllat a les instal·lacions del CAP Ramon Turró on es va acreditar igualment l’existència d’un «excés de brutícia consistent en partícules en filtres, conductes i càmeres de climatització del sistema» amb la conseqüència de que «els treballadors estaven exposats (als productes plaguicides) quan es reincorporaven als seus llocs de treball,i a través de la pell en entrar en contacte amb les de les superfícies impregnades».
La treballadora ha desenvolupat, a causa del contacte amb els productes insecticides, un quadre clínic conformat per Sensibilitat Química Múltiple, fibromiàlgia i fatiga crònica, reconeixent a la treballadora una situació d’incapacitat permanent en grau de total d’origen laboral i obligant l’ICS a abonar addicionalment un recàrrec del 50% sobre l’import de la prestació.