Francisco B.C.P.B, empresari d’El Prat de Llobregat (Barcelona) ha estat condemnat a tres mesos de presó per amenaces d’acomiadar al 25% de la plantilla de l’empresa multiserveis Groundl S.L si CCOO guanyava les eleccions sindicals, a més de retallades en el sou de la resta dels treballadors.
L’empresari portuguès va boicotejar les eleccions sindicals del 2019, quan va convocar en dues ocasions als treballadors per tal d’atemorir-los i influir en les eleccions, en les que es presentava per primer cop UGT. Els delegats de CCOO, que en aquell moment tenien majoria, ja havien denunciat nombroses irregularitats i abusos en la constitució de la taula de les eleccions i van acudir a la Inspecció de Treball i Seguretat Social per redreçar la situació, tot i que Francisco va fer cas omís a les resolucions en les quals s’advertia a l’empresari que no podia interferir en les eleccions. Des de CCOO destaquen que l’empresa “no està acostumada a gestionar amb un comitè d’empresa i les pràctiques antisindicals ho demostren” i afegeixen que “si les condicions dels treballadors són adequades no ha d’existir tal preocupació per la configuració del comitè d’empresa”.
Tres mesos de presó per un delicte contra la llibertat sindical
Segons el Jutjat Penal número 8 de Barcelona, les accions incorren en un delicte contra la llibertat sindical dels treballadors, un dret recollit a la llei orgànica de Llibertat Sindical 1985, així com a tipus penal per amenaces condicionades, segons la resolució judicial. El jutge ha acceptat com a prova gravacions d’àudio de les assemblees que corroboren les pràctiques antisindicals de l’empresari, tot i que els advocats van intentar desmentir-ho a l’al·legar que les assemblees eren de caire organitzatiu i el mateix empresari havia argumentat a la Inspecció de Treball que es tractava d’un problema amb l’idioma. El dictamen condemna a tres mesos de presó a l’empresari i a pagar la despesa del judici, tot i que la sentència no és ferma i es pot recórrer.
Victòria sindical per UGT
Els resultats de les eleccions van donar una majoria de 4 dels 5 representants a la UGT, tal com volia l’empresari, però les eleccions no s’han pogut anul·lar per la dificultat de demostrar que els treballadors havien votat coaccionats. El comitè només s’ha reunit un cop per debatre sobre “un ERTO injustificat”, segons CCOO, que finalment es va retirar per part de l’empresa per no complir amb els criteris legals. Des de CCOO consideren la sentència com “un toc d’atenció” i afirmen que continuaran prenent mesures “contra aquestes pràctiques empresarials i en defensa dels drets socials i de la classe treballadora”.