Les protestes dels treballadors que han afrontat en primera línia las lluita contra la covid-19 han arribat abans que el departament de Salut hagi fet arribar als sanitaris el premi econòmic que pretén compensar-los.
L’àrea de salut de la Federació de Serveis Públics de la UGT de Catalunya han convocat a tots els treballadors i professionals de l’àmbit sanitari a concentracions a les 12 davant dels centres de treball. En aquestes protestes hi han participat treballadores i treballadors de la sanitat, però també de neteja dels hospitals, tripulacions d’ambulàncies i altres col·lectius que no han estat comptats a l’hora d’assignar la compensació.
Un exemple és que el personal de neteja dels hospitals ha quedat exclòs de la paga extraordinària, mentre que un 30% dels treballadors que feien aquestes tasques va resultar contagiat pel coronavirus, segons la ‘xarxa notícies’.
Discriminació entre categories
El malestar no ha quedat circumscrit a treballadores i treballadors dels àmbits auxiliars de la sanitat. Els sanitaris també mostren el seu descontent perquè es fa un repartiment desigual del fons fixat per Salut, de manera que hi ha categories que rebran poc més de 350 euros i altres que obtindran una paga de 1.350 euros, en un sol lliurament que no es consolidarà com a part del salari. Per aquest motiu diverses organitzacions han titllat e premi de classista i discriminatori.
En el manifest que ha fet arribar UGT al govern Catalunya es reclama una millor dotació per a la sanitat, que ara rep un 3,8% del Producte Interior Brut (PIB) del país, mentre que la resta d’Europa hi dedica una mitjana del 7,5% del PIB, segons les dades de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE).
Com a conseqüència el sindicat reclama que reverteixin les retallades, que es renegociïn els contractes amb proveïdors i s’eliminin intermediaris i especuladors i que, també, es propiciï la incorporació de més professionals al sistema i que es reconeguin per a tots els treballadors unes condicions laborals dignes.
Al mateix temps, el sindicat reclama que s’abordi des del diàleg, la reordenació del sistema de salut tenint en cmpte el potencial que ha evidenciat la salut primària, sense perjudici de l’interès que per al ciutadà tétene n els centres sociosanitaris, la salut mental i l’hospitalària.