Els principals sindicats amb presència a Catalunya Caixa han decidit mobilitzar-se. L’entitat, que va ser comprada pel BBVA té en marxa un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que pot fer fora de l’empresa fins a 2.000 treballadors.
La concentració s’ha convocat a les 12 hores davant la seu del BBVA a Catalunya, al Passeig de Gràcia.
La intenció del grup BBVA és tancar fins a 400 oficines, totes de Catalunya Caixa. Pel que fa als treballadors que hauran de sortir de l’empresa, la direcció del grup ha esmentat 650 que correspondrien a persones que treballen als serveis centrals de l’antiga caixa, cosa que pot posar en qüestió la continuïtat de la marca. La resta, 1.350 procedirien de la xarxa d’oficines. Després de diverses reunions al si de la taula negociadora de l’ERO l’empresa no s’ha mogut de la seva posició inicial. És més, ha detallat que els acomiadaments estan previstos de la següent manera: 2015 (10%), 2016 (80%) i 2017 (10% durant el primer trimestre).
Un cop fixat l’abast de la retallada de personal, la direcció del BBVA s’ha afanyat a assegurar la seva voluntat en el sentit que les sortides de l’empresa es facin amb “la màxima voluntarietat” .
Per fer front a les pretensions de l’empresa, els sindicats, CCOO, UGT i Sindicat d’Estalvi de Catalunya han convocat a les 12 hores una concentració de delegats i delegades per mostrar el rebuig dels representants dels treballadors a reduir la xifra total d’acomiadats.
Els treballadors i els sindicats es queixen de què la darrera retallada anunciada pel BBVA afecti estrictament als empleats de Catalunya Caixa quan hi pot haver concurrència entre les xarxes de sucursals. També destaquen que l’entitat catalana ha estat objecte almenys de dues reestructuracions prèvies que han suposat la pèrdua d’aproximadament la meitat de la plantilla que tenia quan es va produir la fusió amb diverses caixes catalanes de menor dimensió. Si la retallada anunciada es realitzés la plantilla finalment resultant, quedaria en aproximadament el 50% de la que actualment té l’entitat catalana.
La darrera reconversió de Catalunya Caixa es va fer quan la propietat de l’entitat era de Fondo de Regulación Ordenada Bancaria (FROB). En aquella ocasió els sindicats es van queixar de què les condicions de sortida dels treballadors fos molt més dolenta en el cas de l’entitat catalana que les aplicades a Bankia, que també tenia el fons estatal com a propietari.