Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El comitè d’empresa de Metro de Barcelona ha fet una declaració solemne per marcar la seva posició després que l’empresa es retirés de les negociacions. Pere Ramon, president de l’ens ha contestat una per una les declaracions fetes dos dies abans per Mercedes Vidal, regidora de mobilitat i responsable política de l’empresa pública. Ha centrat les discrepàncies en dos punts: la integració de treballadors a temps parcial a jornada completa i la recuperació de treballs estratègics que han estat externalitzats. Els salaris, segons ha dit, no són un problema clau.
El portaveu del comitè ha negat que la falta d’acord amb l’empresa es degui a motius econòmics. Ha dit que els principals aspectes en què no hi ha acord no tenen un cost significatiu o en alguns casos cap cost.
El cavall de batalla dels treballadors és aconseguir la integració a l’empresa dels 700 empleats que fa cinc anys que tenen contractes a temps parcial. Sobre aquest punt el dirigent sindical ha manifestat que “no plantegem que entrin de cop, sinó que es faci un un període d’almenys cinc anys”.
Un altre punt que per als treballadors és clau és la recuperació de treballs externalitzats, com el manteniment de vies i catenàries. Igualment que en el cas anterior el mecanisme proposat no tindria pràcticament cost. El portaveu ha indicat que el mecanisme proposat en la taula de diàleg consistia en no renovar les concessions en la mesura en què acabés la vigència. A banda de motius ideològics: el comitè aposta per una empresa pública, els treballadors argumenten causes de seguretat per apostar per la recuperació de la titularitat del manteniment.
Els increments salarials tampoc serien un aspecte important per no posar-se d’acord entre empresa i treballadors. El president del comitè d’empresa ha reconegut que els salaris tenen a veure amb els comptes de l’Estat: “estan topats” ha dit. Ara bé, ha discrepat de les declaracions fetes a TV3 per Mercedes Vidal, en les quals afirmava que la proposta era apujar les retribucions un 7% en quatre anys. “En realitat l’oferta de l’empresa és apujar un 4,5% a repartir en quatre anys”.
La defensa del transport públic ha estat un element que durant tota la seva intervenció. A tall d’exemple, ha Ramon ha parlat de la darrera avaria del sistema informàtic. “A les estacions no hi havia companys per informar a la gent del què passava. No vull pensar que passaria en cas que el problema fos d’un altre tipus” ha manifestat.
Cost menor que un contacte de publicitat
El representant dels treballadors ha indicat que les vagues, onze en aquest darrer període, “es van començar per desbloquejar assumptes sobre els quals no caldria reclamar a un partit d’esquerres, com és “que les companyes embarassades puguin conciliar i escollir torns de treball”. També ha volgut puntualitzar sobre el cost de les aturades, que segons un estudi superen de poc els 900.000 euros. En aquest sentit ha recordat que TMB, l’empresa propietària del transport públic ha tancat fa poc un contracte publicitari amb El Periódico de Catalunya, valorat en 1 milió d’euros. També a al·ludit a la desena de directius que cobren salaris superiors als 100.000 euros,
Ha negat també que durant les negociacions s’hagin posat sobre la taula noves reivindicacions en la mesura que l’empresa anava acceptant alguns punts: “nosaltres sempre hem defensat programa aprovat per les assemblees, des del primer dia”.
En tota la seva intervenció, el responsable del comitè d’empresa ha mostrat la voluntat dels treballadors de mantenir oberta la negociació amb l’empresa. En aquest sentit sí que ha recordat que els treballadors han reclamat diverses vegades la dimissió de la regidora Vidal. Ramon s’ha mostrat indiferent en relació a demanar que els contactes els assumeixi directament l’alcaldessa Ada Colau o que ho faci una altra persona designada al respecte.
Finalment, Ramon no ha entrat a valorar la possibilitat que es vulgui tancar el conflicte amb un laude obligatori: “nosaltres no hem incomplert cap compromís durant les negociacions, quan hem declarat vague de dues hores per torn, hem respectat els serveis mínims, per ant, no estaria justificat un laude obligatori que ens privaria de seguir negociant”, ha dit.