El secretari general de CCOO a Espanya, Unai Sordo, s’ha mostrat partidari de no plantejar d’entrada la total derogació de les reformes laborals com a condició per donar suport al govern d’Espanya. En aquest sentit ha dit que d’entrada plantejaran desfer les parts més nocives de la reforma del 2012 “que són gairebé totes” per després obrir un diàleg lluny de posicions maximalistes.
Sobre un acord polític que permeti un govern progressista entre el PSOE i Podemos, Sordo ha afirmat que “cal portar la negociació amb discreció, no repetir errors ni el desgavell negociador de l’estiu passat, i tractar de portar això a bon port”, ha dit.
Sordo ha participat en els actes celebrats a Barcelona en commemoració dels 55 anys de la creació de CCOO a Catalunya i ha aprofitat per presentar el llibre: ‘Un futur sense sindicats?’, que aborda els reptes del sindicalisme en el futur, on planteja les grans reformes que cal fer a l’economia per fer-la no només més competitiva sinó més humana.
El líder sindical ha vinculat els grans reptes que s’han d’afrontar en l’àmbit socioeconòmic amb la necessitat d’un govern fort a Espanya que afronti reformes com la digitalització, el futur de la Formació Professional, el procés de descarbonització econòmic i els reptes que té qualsevol país de l’Europa actual ha d’afrontar.
Catalunya
Sordo s’ha fet seves les paraules del general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, que unes hores abans ha urgit la celebració d’unes eleccions Catalunya, i ha recordat que el sindicat aposta per una normalització de la vida institucional i política al Principat.
Per a Sordo, cal sortir de la situació de bloqueig polític a Catalunya i a Espanya, amb la construcció d’un govern i una majoria parlamentària que li doni recorregut: “Des d’aquestes perspectives es pot abordar millor un espai de deliberació, de negociació i acord polític que té a Catalunya una cita ineludible en els pròxims mesos”.
Baixes intermitents
Sordo s’ha mostrat partidari de canvis urgents a la norma que permet acomiadar treballadors que hagin faltat a la feina fins i tot estant malalts amb baixes justificades. “Seguim pensant que aquesta sentència està basada en un article que és inconstitucional i el TC no ho ha considerat així, però creiem que en instàncies europees això es pot modificar. L’article contravé, en la nostra opinió, un conveni de l’OIT que impedeix l’acomiadament per causes injustes i vinculades a la salut”, ha afegit.
Per això, tant CCOO com UGT han convocat mobilitzacions descentralitzades arreu d’Espanya contra la polèmica resolució del Tribunal Constitucional. Per tant, ha criticat que la productivitat de l’empresa i els resultats econòmics estiguin per sobre dels drets de salut de les treballadores i treballadors, i ha dit que aquesta interpretació ja està provocant un increment dels acomiadaments per aquesta causa i provocarà que els treballadors avancin els seus processos de recuperació per no poder ser acomiadats: “És a dir, que vagin a treballar malalts”.