Comissions Obreres de Catalunya s’autofinança en un 74% de les seves despeses. Això es desprèn de la documentació feta pública corresponent a l’any 2015. Els ingressos propis del sindicat han passat de 22 milions a 2014-19,1 el 2015, i les subvencions finalistes de 6,3 milions a 5,1, segons les xifres publicades.
En total, el primer sindicat de Catalunya va ingressar 25,78 milions, contra els 30 que va obtenir un any enrere.
La diferència té a veure amb dos aspectes. Per una banda, una reducció de l’afiliació d’uns 4.000 treballadors i de l’altra la retallada de les subvencions finalistes que rep el sindicat per tasques com la formació, més ajudes finalistes.
De cara a 2016 el sindicat encara preveu que baixin un xic els seus ingressos. Aquest cop considera que es reduiran més encara les subvencions i ajuts públics mentre que el pressupost ja té en compte el repunt de l’afiliació que han notat els últims mesos.
CCOO de Catalunya va acabar 2015 amb 140.887 afiliats, enfront dels 145.000 del 2014 i els 188.000 que va arribar a tenir abans de la crisi.
El sindicat sempre ha explicat que les subvencions finalistes i les destinades a la formació tenen una explicació clara en considerar que la normativa espanyola fa que els sindicats representin tots els treballadors, siguin o no afiliats, quan negocien els convenis. Per assumir aquestes tasques es reben uns fons públics, que en el cas de CCOO de Catalunya suposen el 20% del pressupost en el cas de la formació i poc més del 5% en ajudes directes al funcionament del sindicat. Si es compara amb el que reben per les mateixes tasques els sindicats del centre i nord d’Europa els percentatges són molt diferents, en alguns països s’arriba al 50% de les despeses de funcionament.
Es dóna la paradoxa que algunes de les entitats que critiquen el finançament dels sindicats són, per exemple partits polítics. Al respecte, el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego ha declarat: “fa anys que reclamem transparència a les organitzacions que reben fons públics, perquè la transparència dóna confiança a la societat, evidencia que les entitats no tenen res a amagar i evita temptacions de corrupció”.
CCOO de Catalunya és una organització amb estatut legal propi, això vol dir que el seu finançament és totalment autònom, tot i que exerceix la solidaritat amb el sindicat d’àmbit espanyol.