El passat 6 d’abril, l’empresa HENNES & MAURITZ (H&M) va comunicar a les representants de les treballadores la intenció d’iniciar un procediment d’acomiadament col·lectiu, d’acord amb el que preveu l’article 51 de l’Estatut dels Treballadors, així com el Reial Decret 1483/2012, de 29 d’octubre. A més, va anunciar la possibilitat de la implementació d’altres mesures, com la mobilitat funcional, mobilitat geogràfica, modificació substancial de les condicions de treball, suspensió del contracte o reducció de jornada (arts. 39, 40, 41 i 47 de l’Estatut dels Treballadors, respectivament). H&M, segon grup tèxtil més important del món després d’Inditex, ha anunciat un procediment d’acomiadament col·lectiu (ERO) que afectarà 1.100 treballadores i treballadors, el 20% de la plantilla. La companyia ha anunciat el tancament de 30 botigues en tot el territori de l’estat.
La situació a la província de Tarragona concretament és la d’una H&M a Reus que està afectada per un procés d’acomiadament col·lectiu per motiu de tancament d’establiment, fet que suposarà l’acomiadament de desenes de treballadores. A banda, la botiga H&M de Tarragona està afectada per un procés d’acomiadament col·lectiu per motius de reducció de recursos. La mesura està dirigida a modificar les jornades de les treballadores amb jornades iguals o superiors a 30 h setmanals, la qual cosa, segons el sindicat CGT, convocant de la vaga, suposarà “una major precarització de les condicions de treball”. Indiquen també que “fins i tot per a aquelles treballadores a qui l’empresa ha indicat que no se’ls aplicarà cap mesura, veuran incrementada la càrrega de treball derivada de l’empitjorament dels contractes de les companyes”.
Arran de tenir coneixement de la voluntat de la plantilla de totes dues botigues d’enfrontar les mesures de l’empresa, el sindicat CGT ha convocat una vaga amb l’objectiu que l’empresa doni marxa enrere en les seves pretensions. Els objectius de la vaga són que l’empresa desisteixi de les intencions de tancament de botigues, implementació d’acomiadaments col·lectius i de modificació substancial de les condicions de treball.
Aquesta convocatòria es suma a la ja impulsada pel sindicat ELA al País Basc i Navarra els dies 22, 23, 24, 29 i 30 d’abril i que serà indefinida a partir del dia 3 de maig. D’aquesta manera, les treballadores i treballadors d’H&M a la província de Tarragona es sumen a la mobilització activa per la defensa dels llocs i condicions de treball.
Expliquen que els treballadors de les botigues d’H&M a Reus i Tarragona són coneixedores del malestar existent per part de companys de la resta de l’estat davant les mesures que pretén imposar l’empresa, i fan una crida perquè la proposta de convocatòria de vaga s’estengui per tot el territori estatal.
Al mateix temps, des del sindicat CGT es fa una crida al conjunt de la classe treballadora a solidaritzar-se amb la lluita de les companyes d’H&M. Declaren que “passada la temporada de rescat patronal a través dels ERTO, dels quals H&M s’ha beneficiat al llarg d’aquest últim any, les empreses comencen a desprendre’s de nosaltres a través d’ERO i centenars d’acomiadaments mal anomenats “objectius” que no transcendeixen perquè es produeixen amb comptagotes, dia rere dia, en centenars d’empreses”. Davant d’això, defensen que els treballadors d’H&M de Reus i Tarragona són avui un exemple a seguir en la lluita pels seus llocs i condicions de treball. Animem així a acompanyar i secundar aquestes persones.