La lluita dels doctorands catalans perquè els sigui aplicat l’Estatut de Personal Investigador en Formació (EPIF) arriba als tribunals. El col·lectiu Doctorands en Lluita i el sindicat CGT han presentat denúncia contra el Govern i les universitats catalanes davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
L’EPIF, aprovat fa sis mesos pel ministeri de Ciència i Innovació fixa les taules salarials aplicables al col·lectiu, cosa que farà que pels professors associats de primer any el sou passi de 14.500 euros a l’any fins a 16.127, en els de segon any de 15.000 a 17.000, inclou un punt que implica que els contractes tinguin una pròrroga el quart any si la tesi doctoral no ha estat acabada.
El fet que l’estatut sigui legal i vigent no ha fet que les universitats catalanes, a excepció de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l’apliquin. Les direccions de les universitats s’han escudat en la manca de pressupost de la Generalitat per no aplicar la millora. Igualment el Govern ha afirmat davant delegacions de doctorands, que han fet diverses mobilitzacions, que la raó per no posar en marxa la millora és la manca de fons econòmics. Això és el que va afirmar la conseller d’Empresa i Ensenyament, Àngels Chacón després de reunir-se amb els docents que havien fet una tancada en una instal·lació del departament d’Empresa a Barcelona.
El que no ha estat possible, afirmen Doctorands en lluita, ha estat reunir-se i menys obtenir un compromís amb el conseller d’Economia i Vicepresident del Govern, Pere Aragonès.
En un comunicat de CGT es recorda que tant el Síndic de Greuges, en una actuació iniciada d’ofici el maig passat, com la Inspecció de Treball, instada per una denúncia del sindicat, han exposat a les universitats plantejaments similars als del col·lectiu de docents.
Després dels requeriments fets con a agrupació i també realitzats per delegats de les universitats, i en veure que no han suposat cap avanç positiu, CGT i el col·lectiu de doctorands en lluita han instat conflicte col·lectiu davant de l’alt tribunal català, el TSJC. En la denúncia s’argumenta que tot i les gestions realitzades s’ha produït la inaplicació de l’estatut, específicament l’apartat que fixa la pròrroga del quart any de contracte, ja sigui en la contractació per les universitats, com en el finançament d’aquesta contractació, que el Govern desenvolupa en el seu programa d’ajuts a contractes FI (Formació d’Investigadors).
El sindicat afirma que l’incompliment de la contractació de quart any dels doctorands el que fa és abocar a treballar sense contractes a centenars d’investigadors a Catalunya en el moment en què es troben en la fase d’investigació més rellevant de la seva carrera i en moments en què realitzen estudis d’alt impacte científic i social.