Comissions Obreres de Catalunya considera que en les primeres reunions del nou govern progressista s’haurien de prendre decisions clau en matèria socio-laboral que reequilibrin els drets perduts pels treballadors com a conseqüència de les reformes laborals. Entre aquestes actuacions estarien la pujada de les pensions, l’augment del Salari Mínim Interprofessional, l’augment de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (Iprem), també la derogació de l’ultra activitat dels convenis, eliminar la norma que permet la subcontractació personificada en la lluita de les Kylles, tombar l’article que permet els acomiadaments per baixa i fixar de nou les causes d’acomiadament i la inaplicació de convenis, segons ha indicat Javier Pacheco, secretari general general del sindicat en la seva trobada de valoració de l’activitat del sindicat durant l’any 2019.
Primer avís
Pacheco ha considerat important, perquè marcarà el tarannà del nou govern progressista, que les mesures es prenguin de manera ràpida. El sindicalista ha fet un advertiment, el primer, en el sentit que si el nou executiu no tirés endavant l’agenda esmentat, «seria una gran frustració amb resposta en forma de mobilitzacions». Posteriorment el sindicat estaria disposat a entrar en altres debats com la creació del que el PSOE ha qualificat com a nou Estatut dels Treballadors.
El líder català de CCOO ha reclamat que la dècada que comença deixi enrere les retallades socials i permeti el retorn a equilibris laborals semblants als que hi havia abans de la crisi. El secretari general de CCOO ha exigit al nou govern central que concreti les promeses que ha fet, les aprovi i les traslladi a el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) perquè «la gent, de l’esperança no viu», ha manifestat.
Pacheco ha apostat pels efectes que pot tenir el govern del PSOE i Podem a l’Estat espanyol. També ha considerat positiu que en les negociacions prèvies s’hagi trencat el gel entre organitzacions catalanes com PSC i ERC, cosa que ha permès la investidura de Pedro Sánchez. Això hauria d’obrir a Catalunya un espai de negociació i desbloqueig polític que hauria de permetre aprovar nous pressupostos, igual com hauria de passar a Espanya, i posteriorment s’ha mostrat partidari que es convoquin noves eleccions al Principat.
Se sumarien a demanar l’indult per a Dolors Bassa
Sobre Catalunya, Pacheco s’ha manifestat favorable a l’anunci fet pel seu homòleg a UGT , Camil Ros, que ha manifestat que aquell sindicat demanarà l’indult a Dolors Bassa, militant ugetista. «Si ho demanen ens afegirem», ha manifestat. Ha abundat també en la posició de CCOO, contrària al judici per rebel·lió i sedició dels líders independentistes, contra l’aplicació desmesurada de la presó preventiva i favorable a retornar a la política la solució del contenciós entre Catalunya i Espanya.
El secretari general de CCOO ha apostat també perquè les patronals entrin en la via de la concertació amb govern i sindicats un cop superada la reacció davant del pacte polític a Espanya: «cal enfortir el diàleg social i laboral com a contribució a l’estabilitat i contra la política guerracivilista» ha dit.
Desena victòria a les eleccions sindicals
Pacheco ha passat també revista a la situació de CCOO de Catalunya durant el 2019. S’ha congratulat que l’afiliació hagi crescut en 4.084 persones, el 70% de les quals dones, cosa que vincula amb el gir feminista adoptat pel sindicat els últims anys. Ara CCOO té 146.773 afiliats al corrent de pagament, un 56,7% homes i un 43,1% dones, amb tendència a créixer per la banda femenina, ha indicat.
A falta d’un mes per al tancament del còmput anual de les eleccions sindicals, el líder de CCOO ha comunicat que el sindicat ha tornar a guanyar globalment les eleccions sindicals, amb 21.655 delegades i delegats, el 41,08%, seguit per UGT amb 20.008 representants (entre aquests dos sindicats tenen prop del 80% de la representativitat), USOC amb 2.567, CGT amb 1.573 i la I-CSC amb 754.
Igual que mostrava la seva satisfacció per haver aconseguit la desena victòria en les eleccions sindicals, Pacheco ha posat un toc d’atenció en el sentit que la totalitat dels delegats escollits només representen directament al 44% dels treballadors amb dret de vot. L’altre 56% forma part d’una gran bossa d’empleades i empleats que treballen a empreses amb menys de 6 treballadors que no tenen dret a escollir representants.
Autofinançats en més del 86%
Com en altres anys, CCOO de Catalunya ha fet públics els seus comptes. Els ingressos sumen 22,19 milions, dels quals el 86,4% procedeix de les quotes dels afiliats i dels serveis que proporciona als treballadors. La resta, el 13,15% són subvencions, la meitat de les quals finalistes, és a dir, que impliquen proporcionar serveis al conjunt dels treballadors. El balanç un cop restades les despeses és un superàvit de 350.218 euros.
Amb els diners esmentats el sindicat ha afrontar la negociació col·lectiva a Catalunya, que ha suposat un augment del 2,14%, un xic inferior a la pujada estatal, del 2,29%. La diferència s’explica perquè la base salarial a Catalunya és més elevada, de mitjana.
De cara a 2020 Pacheco ha esmentat entre els deures a fer, la negociació de 14 convenis on encara no els salaris no arriben al punt dels 14.000 euros anuals. Aquest mateix any s’han de negociar també a Catalunya 22 convenis sectorials amb 201.249 treballadors concernits.
En l’àmbit sectorial, Pacheco s’ha mostrat preocupat per la falta de perspectiva que Nissan sembla tenir per les seves plantes productives a Catalunya. Per contra, la marxa de Luca di Meo de la direcció de Seat ho hauria, segons el dirigent, d’afectar l’empresa, ja que «allò que va bé no s’hauria de canviar». En aquest sentit ha lloat la visió de Di Meo, que ha fet de Seat una empresa automobilística integral amb visió pròpia, enlloc de només unes plantes de producció del grup Volkswagen.