CCOO i UGT de Catalunya reclamen que els salaris pugin per sobre de la inflació per assegurar la capacitat adquisitiva de les famílies. Ho afirmen després que s’hagi conegut que l’Índex de Preus al Consum (IPC) interanual s’ha situat en el 2,8% a Catalunya
L’IPC s Catalunya va pujar nou dècimes el passat mes d’abril respecte al març per l’increment dels preus de la moda, i la taxa interanual es va elevar al 2,8,% segons dades fetes públiques aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
En el conjunt d’Espanya, la inflació va pujar un 1% a l’abril respecte al mes anterior pel turisme i l’encariment del gas, i va elevar tres dècimes la seva taxa interanual, fins a situar-la al 2,6%, tornant així als ascensos després del respir que va suposar la baixada dels preus al març.
Davant d’aquestes dades, CCOO de Catalunya afirma que mes rere mes, els treballadors i treballadores continuen veient empobrit el seu poder de compra i, per tant, el seu nivell de vida.
Augments salarials
Per a fer front a la situació el sindicat reclama: Increments salarials als convenis col·lectius d’entre l’1,8% i el 3%, tal com el nostre sindicat defensa en el marc negociador de l’Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC).
També reclama CCOO Un Salari Mínim Interprofessional que, com a mínim, assoleixi els 800 € en correspondència amb el que reclama la Carta Social Europea, i un augment progressiu que arribi fins als 1.000 € (és a dir, el 60% del salari mitjà).
El sindicat considera important posar en marxa una estratègia política per transformar el model turístic de Catalunya i convertir-lo en un sector de qualitat en el servei, on quedin garantides les condicions de treball i el mínim impacte mediambiental. En aquest sentit, l’increment salarial del sector turístic pot ser un bon instrument per desplaçar el model de turisme massiu i atraure un turisme basat en la qualitat i no en la quantitat.
Per la seva banda, segons UGT, els salaris han de poder participar de les millores econòmiques. Els increments salarials per 2017 han de créixer per sobre de la inflació i moure’s en una franja entre l’1,8% i el 3%, de manera que la classe treballadora augmenti el seu poder de compra i compensi la important pèrdua produïda per les polítiques de devaluació salarial aplicades des del 2010.
A més, UGT reclama reformes que haurien de facilitar la recuperació de poder adquisitiu de treballadors i treballadores. Es tracta de la derogació de les reformes laborals. També insta a aplicar un mecanisme que eviti la pèrdua de poder adquisitiu de les pensions. Aplicar un salari mínim en la línia de 1000 euros mensuals. També reclama mesures que reactivin l’activitat econòmica i la creació d’ocupació i finalment, la creació d’una banca pública i una reforma fiscal progressiva, que faci que els que més tenen paguin més.