Els sindicats més representatius de l’administració de la Generalitat, CCOO, UGT i IAC, exigeixen la convocatòria de la Mesa General de negociació de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (MEPAG) per negociar les condicions del desescalament i el retorn al treball presencial.
Les organitzacions sindicats consideren que amb posterioritat s’hauran de convocar noves taules sectorials i de personal laboral per anar concretant aquestes condicions d’acord a la situació, característiques, problemes i necessitats de cada un dels col·lectius de treballadores i treballadors de la Generalitat.
Ara bé, d’entrada, els sindicats de la Mesa General no assistirem a la trobada que el conseller Puigneró ha convocat per aquest proper dilluns amb alguns dels sindicats presents a algunes meses sectorials de negociació.
CCOO, UGT i IAC recorden que tant els increments de l’1% dels anys 2016 i 2017, així com els dels exercicis 2018, 2019 i 2020 i els plans de consolidació d’ocupació van ser signats per a totes les administracions. Al mateix temps destaquen que els treballadors de l’administració de la Generalitat segueixen patint retallades ja que «ens neguen els fons addicionals i incompleixen els plans d’ocupació», asseguren en un comunicat.
En la nota, els tres sindicats destaquen que la Generalitat amb els dits fons addicionals vol atorgar una paga extraordinària a una part dels treballadors públics, en concret els sanitaris, «és un exercici de cinisme espectacular. Si volen reconèixer la tasca dels empleats i empleades públics, que tornin ja tot el que ens van treure», afirmen.
Com es recordarà, la Generalitat ha manifestat que repartirà 45 milions d’euros a treballadors sanitaris. Aquests diners formen part dels fons addicionals que estaven destinats al conjunt dels treballadors de l’administració autonòmica. Això no agrada, per motius diferents ni als sanitaris ni al conjunt de treballadors de la Generalitat.
Els sanitaris no estan d’acord amb rebre un obsequi puntual, que ascendiria a uns mil euros bruts per treballadora o treballador. Aposten per recuperar el 5% del salari que els va ser manllevat l’any 2010 i que no han recuperat durant en els dos lustres en els quals el sector ha patit les retallades més severes mai infligides a un sector essencial. Per la seva banda, el conjunt de treballadors de la Generalitat no entenen que «es despulli un sant per vestir-ne un altre», segons un dirigent present a la mesa. En aquest sentit serien partidaris de la millora de les condicions de treball dels col·lectius als quals es vol compensar i que es convoquin més places per a cobrir les necessitats en el sector sanitari.