Comissions Obreres de Catalunya considera que el laude obligatori en el cas del conflicte als filtres de seguretat del Prat atempta contra el dret de vaga. El sindicat creu que “que el nomenament d’un àrbitre per a resoldre mitjançant laude obligatori el conflicte sorgit a l’aeroport del Prat és una resposta autoritària del govern, que ataca l’exercici efectiu de drets com el de vaga i la pròpia negociació col·lectiva”.
La mesura esmentada, junt amb uns serveis mínims fixats en el 90%, definits com a “clarament abusius i la utilització d’efectius de la Guàrdia Civil, suposen una conculcació de drets fonamentals”.
El fons del problema, segons el sindicat, “és la utilització de la subcontractació d’activitats com a fórmula per a precaritzar condicions de treball. Les Administracions Públiques s’han posat al davant d’aquesta dinàmica. Aquesta forma d’externalitzar activitats amb tal de reduir costos, i per tant salaris, és especialment perversa quan ens referim a serveis especialment delicats, com ho son aquells que tenen a veure amb la seguretat aèria”.
A la realitat esmentada s’han d’afegir els efectes de la Reforma laboral , CCOO recorda que gràcies al canvi legal “es poden subscriure convenis d’empresa que empitjoren les condicions salarials dels convenis del sector”. Això és el que ha passat al servei de seguretat de les línies del Prat.
La situació que es crea quan hi ha normes que permeten la reducció dels salaris de treballadors en un model laboral “low cost“, provocarà, segons CCOO, noves mobilitzacions que podran afectar el sector de la seguretat o altres.
El sindicat fa una crida a abordar de manera integral la precarització de l’ocupació i els salaris al sector de la seguretat i altres. També exigeix revertir els processos d’externalització d’activitats que el propi govern considera d’interès general per a justificar els serveis mínims o la intervenció de la Guàrdia Civil.
CCOO reivindica també la derogació de l’article 84.2 de l’Estatut dels Treballadors, que des de la Reforma Laboral de l’any 2012 diu que “la regulació de les condicions establertes en un conveni d’empresa, que podrà negociar-se en qualsevol moment de la vigència de convenis col·lectius d’àmbit superior, tindrà prioritat aplicativa respecte del conveni estatal, autonòmic o d’àmbit inferior” en matèries com els salaris.
Finalment, el sindicat anuncia que estudia presentar recursos legals contra contra les mesures decretades en el cas dels vigilants de seguretat del Prat, ja que considera que vulneren drets fonamentals.