Comissions Obreres de Catalunya (CCOO) ha presentat l’informe ‘Propostes per a un pla de xoc sectorial per a la reactivació social i econòmica a Catalunya’, amb què vol “contribuir a la reconstrucció de Catalunya”, segons ha exposat Cristina Torre, secretària d’Acció Sindical de CCOO Catalunya.
Les 134 propostes que fa el sindicat es divideixen en quatre sectors econòmics concrets: Treballs essencials i atenció a les persones, Infraestructures i model de mobilitat, Sector industrial i de la construcció i Sector turístic. Totes elles parteixen de “la prioritat de la protecció de les persones, la salut i la vida, però també amb la idea que es recuperi l’activitat econòmica amb una reorientació de model productiu”, d’acord amb Torre.
En l’àmbit dels treballs essencials i de l’atenció a les persones, la sindicalista ha destacat el paper que han jugat aquestes treballadores durant la crisi de la Covid-19, especialment les dones: “Han patit doblement, perquè moltes són als sectors essencials, amb treballs poc valorats i majoritàriament també són les que tenen cura de les famílies i de les persones depenents”.
En aquest sentit, proposa “enfortir la formació professional i la valoració dels perfils professionals d’atenció a les persones” a través d’una “millora de convenis col·lectius laborals i de prestigi de la feina”.
Menció a banda per les residències de gent gran, focus de la pandèmia de coronavirus i que CCOO proposa que pateixin un canvi radical en el seu model de gestió. Insten a la creació de l’Institut Català de la Dependència com a “proveïdor públic de la gestió directa de les residències”, així com l’aprovació d’una Llei catalana de la Dependència i la promoció de l’autonomia personal”. Cristina Torre, en referència a la gestió de les residències de gent gran, ha sentenciat: “El negoci i els beneficis de les empreses no poden estar per davant de la nostra gent gran i de les condicions de treball”.
“Cal tirar endavant amb economia verda i un estat de benestar sòlid. Tornar al passat seria un error. La crisi ha reivindicat el valor la vida i que cal comptar amb la classe treballadora”, ha resumit Cristina Torre.
Pacheco ha explicat que el pla de xoc ja ha estat presentat a la patronal, al Govern i a UGT. Sobre l’ús que en faci l’executiu de Quim Torra, ha dit que “seria una irresponsabilitat absoluta obviar el plantejament altruista de la principal organització sindical, encara que sigui un govern dividit i esgotat”.
Cap a un canvi de model econòmic
El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, també ha participat de la presentació de l’informe i ha recordat la necessitat d’enfocar totes les mesures cap a un “new Green Deal”, fent referència a la voluntat europea de reforçar l’economia post-coronavirus amb sectors productius més verds: “No volem les engrunes de plans de reconstrucció autonòmics, sinó un projecte de país amb un model d’avantguarda”, ha dit Pacheco.
Entre les mesures que exposa CCOO hi ha el desplegament de la llei de canvi climàtic aprovada al Parlament i que el Tribunal Constitucional va tombar parcialment, “promoure l’economia circular” o “impulsar el sector de la construcció deslligant-lo dels cicles econòmics amb polítiques orientades a garantir el dret social bàsic de ciutadania d’accés a l’habitatge” com a eina per a “recuperar la sobirania industrial perduda en els darrers decennis, i guanyar una sobirania energètica que mai vam tenir en el model fòssil”.
Apropant-se a un tema molt actual, el secretari general de CCOO a Catalunya ha resumit: “Hem de ser capaços que una Nissan canviï el seu model de producció sense haver de deixar a milers de famílies sense recursos”. Quant al teletreball, Pacheco creu que “ha de tenir protagonisme com un dret, i no només com una mesura de conciliació laboral. No és el que hem fet aquests mesos, sinó que s’ha d’organitzar i ser un marc de drets”.
Proposen un pacte nacional per al turisme
El sector turístic representa un 12% del PIB directe a Catalunya, però aquest percentatge és molt major en algunes zones del país, com la costa gironina o tarragonina. CCOO demana “un gran acord que impulsi les mesures per a l’evolució del model turístic del país”, però on “el repte no és el retorn a la sinó una nova normalitat amb pràctiques més sostenibles i creant més valor en lloc de creixement”, ha dit Cristina Torre.
L’informe de CCOO planteja, entre d’altres, un “transvasament d’ocupació cap a altres sectors” alhora que es fan “plans formatius específics, aprofitant aquesta època de trànsit per la millora i reconeixement de la qualificació dels i les professionals del sector”.