Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

La sentència del Tribunal Constitucional que permet acomiadar treballadores i treballadors per faltes justificades, com les corresponents al 20% de les jornades de treball dels últims dos mesos o sempre que el total de faltes d’assistència en els dotze mesos anteriors arribi al 5% de les jornades hàbils, o el 20% en quatre mesos discontinus dins d’un període de dotze mesos. Davant d’aquesta circumstància els sindicats i en concret, CCOO, ha decidit fer-hi front incloent clàusules en els convenis col·lectius que preveuen no aplicar aquest punt de la reforma laboral que, en la seva opinió, permet acomiadar per estar malalt.
Optima Facility Services
Un dels primers resultats de la política de CCOO tendent a frenar la polèmica possibilitat que el Constitucional ha donat als empresaris és la negociació col·lectiva i la mobilització. L’Assemblea de treballadores i treballadors de l’empresa Optima Facility de Girona, una societat multiservei, havia convocat vaga precisament per aturar l’acomiadament d’una treballadora a la qual li aplicaven el polèmic article de la reforma laboral. Després de la convocatòria de quatre dies d’aturada i de la corresponent negociació amb la direcció de la companyia, l’empresa s’ha compromès a no no acomiadar cap persona utilitzant l’art. 52.d de l’Estatut dels Treballadors que possibilita l’acomiadament per absències justificades a la feina.
Cristina Torre, secretària d’Acció Sindical de CCOO de Catalunya, explica que “davant la nova situació creada, des del sindicat s’opta per dues actuacions, sempre que es dóna un possible acomiadament i en funció de la nostra capacitat de mobilització, ens enfrontem i intentem revertir a situació”, assegura. I com a mesura genèrica mentre el pròxim govern d’Espanya no canvia la norma laboral, el sindicat pensa introduir punts concrets en els convenis sectorials o d’empresa que impedeixin que les empreses utilitzin l’article legal per acomiadar treballadors o treballadores, “es tracta de fer amb la negociació col·lectiva, impossible que es tiri endavant aquesta norma que posa per davant els beneficis empresarials i la productivitat a la salut de treballadors i treballadores”, diu Torre.
Manifestació de treballadores d’H&M a Barcelona
La arma que el Constitucional ha posat en mans dels empresaris està fent que alguns directius ja apliquin la possibilitat. Un cas en aquest sentit són els acomiadaments de treballadores de la multinacional HM, que han estat acomiadades precisament per estar de baixa mèdica. Dimecres, 11 de desembre s’ha convocat una manifestació a Barcelona per fer palesa la situació d’aquestes empleades i denunciar la utilització de la multinacional del tèxtil de la possibilitat d’acomiadar persones malaltes.
La difusió que s’ha donat a la sentència del Constitucional ha estat aprofitada per moltes empreses per pressionar les treballadores i els treballadors per reduir el que consideren absentisme laboral. “En molts casos s’han enviat WhatsApp’s a grups de treballadors fent-los sabedors del fet que posen ser acomiadats si es posen malalts i també s’ha utilitzat la norma per informar operaris que estan de baixa, tot recordant-los, que poden ser acomiadats amb facilitat si la malaltia passa els límits legals ara fixats” assegura la responsable d’Acció Sindical de CCOO de Catalunya.
De manera paral·lela, des de les cúpules de les confederacions sindicals de CCOO i UGT es pensa dur la norma aprovada pel Constitucional, fins a instàncies europees si abans el Govern espanyol no rectifica.