Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El conveni d’hostaleria de Catalunya aprovat la tardor passada per les patronals i UGT. Primer va ser la oposició de les Kellys i ara, la impugnació de CCOO.
El 17 de gener passat, la Federació de Serveis de CCOO vas impugnar el conveni d’hostaleria de Catalunya 2016-2019 al Registre del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, en concret els articles que fan referència al col·lectiu de treballadors i treballadores amb contracte fix discontinu.
El sindicat considera que en l’acord es retalla el dret de les persones treballadores amb contracte fix discontinu com en l’article referent al “Premi de Vinculació”, on es modifica el càlcul sobre el temps treballat, cosa que pot suposar una clara discriminació d’un col·lectiu que, per la mateixa naturalesa temporal del sector, no pot prestar els seus serveis durant tot l’any i ja pateix una minva econòmica respecte a la resta de persones treballadores que no tenen aquesta consideració.
Com ja va fer públic en el seu moment, CCOO, després de consultar-ho en assemblees no va signar aquest conveni amb el compromís de seguir vetllant perquè no es vulnerin els drets dels treballadors i treballadores del sector.
El conveni de l’Hostaleria de Catalunya va tenir una negociació accidentada. Com és normal després de la reforma laboral, es va allargar molt el debat. Després el conflicte va xocar amb els esdeveniments vinculats amb els atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils. Aquests fets van provocar una reducció de les expectatives turístiques i UGT va optar per no esperar més i firmar l’acord.
L’oposició més forta va venir de la banda de les Kellys, el col·lectiu de treballadores d’hotel, que van entendre que l’articulat del pacte no solucionava la seva problemàtica. Les dones que netegen les cambres d’Hotel entenien que el conveni havia de prohibir la subcontractació de treballadors, pràctica instaurada per la reforma laboral que ha facilitat la seva situació laboral.