Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT no renuncien a la celebració reivindicativa de l’1 de maig, tot i l’estat d’alarma. Ho faran amb el lema: salut, treball i justícia social segons han manifestat en una roda de premsa telemàtica els seus secretaris generals a Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, que han presentat també el manifest corresponent. El dia internacional del treballador se celebrarà de manera diferent. Per una banda, els sindicats faran una acció que retransmetrà Televisió de Catalunya davant l’Hospital del Mar. I durant tota la jornada traslladaran la manifestació a les xarxes socials. Al vespre, i amb un abast estatal es farà un macroconcert de música i cançó reivindicativa.
La roda de premsa ha començat amb intervencions dels dos dirigents amb records per a les víctimes de la pandèmia i un reconeixement a les treballadores i treballadors que han fet front des dels seus llocs de feina als efectes més negatius de la crisi de salut: treballadors sanitaris, de neteja, del transport públic, de la distribució i del comerç i de la producció agrària entre altres.
Camil Ros ha recordat que la crisi sanitària s’ha hagut d’afrontar amb una sanitat pública retallada. «Si es mira, avui hi ha menys persones treballant en la sanitat que abans de la crisi econòmica, i tanmateix han aturat el cop», ha dit.
Entre els aspectes que Ros ha remarcat hi ha la necessitat que el nou executiu espanyol acabi la tasca iniciada i tiri enrere les parts de la reforma laboral encara vigents.
Per la seva banda, Pacheco ha recordat que una part de l’impacte de la crisi sanitària en l’ocupació ha estat frenada per l’actuació de «milers i milers de delegades i delegats sindicals que han actuat des del primer moment negociant ERTOS, fixant com s’havia de fer el teletreball, reclamant unes mínimes condicions de seguretat a la feina per aquells que continuaven treballant i pactant també mecanismes a partir dels quals els permisos retribuïts fossin els més favorables possibles als treballadors que s’hi van haver d’acollir.
Un i altre dirigents s’han mostrat favorables al fet que l’Executiu central retorni a què els expedients de regulació d’ocupació hagin de tenir un visat administratiu previ. Així s’evitaria que els ERTOs actuals desemboquin en EROS que impliquin la pèrdua de milers de llocs de treball, un cop finalitzat l’estat d’alarma.
Canviar un model social cruel amb les persones
Pacheco i Ros han reivindicat el marc de l’1 de maig amb la frase: “la salut i el treball en un marc de justícia social”. També han deixat clar que “la sortida de la crisi no pot ser la pobresa”. El líder de CCOO, Javier Pacheco, ha assegurat que ara toca “ser capaços de canviar un model social que ha estat cruel amb les persones” i ha criticat l’externalització i la privatització que s’ha produït en els serveis en sectors sensibles. Ha defensat, per tant, que, per “reforçar els serveis públics cal reformar les polítiques fiscals” per fer front a l’augment de despesa social, que haurà de donar-se.
Els dos líders sindicals han recordat els efectes de la crisi fruit de l’aparició del coronavirus a Catalunya: 250.000 persones pateixen incapacitat temporal, la majoria a causa de la Covid-19, a més, gairebé 700.000 persones es troben en aquests moments afectades per un ERTO i 550.000 estan a l’atur. En total, la meitat de la població assalariada està fora del mercat de treball, i la meitat del treball autònom ha hagut d’aturar la seva activitat ordinària.
Pacheco ha volgut ressaltar el paper que des de l’inici de la crisi sanitària han tingut les desenes de milers de delegades i delegats dels sindicats. «Han estat també primera fila assessorant treballadors de milers d’empreses, de manera que s’han negociat ERTOS per a més de 90.000 empreses i 700.000 treballadors, en llocs on per ser companyies petites no hi havia representació sindical. S’ha atès milers de consultes, tant sobre els expedients com sobre les condicions indispensables de salut a la feina. I en aquells llocs on sí que hi havia presencia sindical, ho estem recopilant, ha dit, les condicions dels ERTE en relació amb compensacions suplementàries han estat millors».
Els dos sindicalistes han recordat que el 28 d’abril és el dia mundial de la prevenció en la feina. En aquest sentit han afirmat que el sistema de prevenció i seguretat a la feina ja era molt dèbil a Catalunya com a l’estat espanyol, però que la Covid-19 “ha acabat d’arrasar la prevenció a Espanya”. Per tant, reclamen “una nova estratègia de seguretat i salut” per al futur a Catalunya i reforçar els sistemes preventius, amb més recursos per a tots els agents implicats.
Els dos sindicalistes no han volgut entrar a fons en informacions de darrera hora sobre possibles compensacions que el Govern de Catalunya podria donar als sanitaris. Al respecte han instat l’executiu a plantejar les seves propostes a la mesa general de la funció pública i han instat també la Generalitat ha de liquidar les pagues extres que deu als treballadors públics corresponents als anys 2013 i 2014.
Avis de conflicte si tanca Nissan
En altres assumptes, Pacheco ha fet un advertiment a Nissan en cas que aquesta multinacional decidís cessar la seva activitat a Catalunya i a Espanya. Ha recordat que el grup industrial japonès forma part d’una aliança amb Renault i Mitsubishi i que les plantes de Nissan al Principat fabriquen peces i components per a vuit fàbriques de Renault a Espanya. En aquest sentit ha fet un avís en el sentit que si hi ha decisions lesives per als drets dels treballadors de Nissan, el conflicte afectaria tot el grup.
Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya no s’ha volgut referir a l’ERTO que negocia UGT amb els seus treballadors fins que els contactes no acabin. Tampoc ha volgut contestar la denúncia anunciada per CGT contra aquest ERTO per considerar que podria ser un frau a la Seguretat Social.