Els sindicats majoritaris a Catalunya, CCOO i UGT, consideren que la reincorporació de part dels treballadors al teixit productiu s’ha realitzat sense que s’experimentessin situacions de greu tensió. No obstant això, mantenen que denunciaran a inspecció de treball qualsevol vulneració en matèria de salut i higiene a la feina que es pugui donar.
El retorn a la feina de part dels treballadors i treballadores no essencials ha suposat a Catalunya una mobilització d’unes 500.000 persones, segons han manifestat a Diari del Treball, Cristina Torre, secretaria d’acció sindical de CCOO, i també la direcció de la UGT de Catalunya. Els dies anteriors des del Govern de Catalunya s’havia parlat d’un moviment que podia afectar un milió de persones treballadores. La realitat, segons Cristina Torre i també de la UGT, és que ni en els transports públics ni en el transport privat, ni a l’interior de les grans empreses s’han registrat aglomeracions.
“Sense tenir les dades que els equips del sindicat estan recopilant, em sembla que en la valoració oficial no s’ha tingut en compte que uns 130.000 treballadors que estaven actius abans del 30 de març, van engruixir els rengles dels operaris afectats per Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), i aquests no han anat a treballar”, diu Torre.
Sense informació de moltes Pimes
A CCOO li preocupa sobretot la represa de l’activitat en aquelles petites i mitjanes empreses on no hi ha representació sindical, per poder fer un seguiment adequat del compliment de les mesures de seguretat. Per això, el sindicat considera molt important el document pactat amb les patronals catalanes i el Govern de la Generalitat en l’àmbit del Consell de Relacions Laborals on es donen algunes recomanacions de mesures preventives imprescindibles en els llocs de treball, com, per exemple, el distanciament dels 2 metres entre persones i sobretot continuar prioritzant el teletreball i el mínim d’incorporació de persones treballadores en aquestes activitats productives.
Per la seva banda, UGT calcula que el retorn a la feina ha afectat mig milió de catalans i catalanes, lluny del milió esmentat en declaracions de portaveus de la Generalitat. El sindicat va estimar que al voltant d’unes 767.528 persones, el 27,5% de la població treballadora, podrien acollir-se al permís retribuït recuperable que va entrar en vigor el 29 de març. A aquesta xifra cal restar aquelles persones que estaven teletreballant. També aquelles empreses que no han aplicat el permís i han continuat treballant tot i estar obligades a parar, han estat en alguns casos objecte de denúncia per part de la UGT. Finalment hi ha les persones que han estat incloses en un ERTO i que no havien de tornar a l’activitat presencial (unes 150.000). És a dir, uns 500.000 treballadors i treballadores poden haver reprès l’activitat.
Els dos principals sindicats catalans coincideixen en el fet que la represa de part de l’activitat econòmica s’ha fet gradualment. CCOO esmenta que el transport públic de Barcelona vist disminuir un 6% la seva ocupació respecte de la darrera setmana de març. En aquest sentit tampoc consideren que s’hagi usat majoritàriament el transport privat per arribar als llocs de treball.
UGT explica la manca d’aglomeracions amb el fet que hi ha un grup important d’empreses que no «han pogut reprendre l’activitat perquè no disposen de les mesures de protecció col·lectiva i individuals necessaris per garantir la seguretat i la salut dels seus treballadors i treballadores, així com altres que han tornat a l’activitat mitjançant l’aplicació d’un pla de contingència per evitar riscos».
Inspecció i mossos
Un i altre sindicats expliquen que en aquells centres de treball on tenen representació, hi ha plans de seguretat o s’estan negociant per afrontar una situació com la produïda per Covid-19. Però, en els dos casos criden l’atenció de què la majoria de les empreses catalanes són petites o mitjanes i en moltes d’aquestes no hi ha representació legal dels treballadors. En aquests casos recorden que el Consell de Relacions Laborals de Catalunya, on hi ha representació de patronals, sindicats i govern, ha elaborat un seguit de recomanacions destinades a preservar la salut dels treballadors.
Però si no n’hi hagués prou amb recomanacions, tant CCOO com UGT demanen que es doti de mitjans materials i humans la Inspecció de Treball. En aquest sentit, CCOO arriba a demanar una coordinació més gran entre inspecció i els cossos policials per fer complir les regles sobre salut al treball.
A propòsit d’això, la UGT manté que cal assegurar condicions dignes de seguretat i de treball per aquelles persones treballadores dels sectors considerats essencials, que operen amb gran tensió i una elevada càrrega de feina per mantenir el pols econòmic i vital del país.