Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El moviment Lesbià, Gai, Transexual, Bisexual i Intersexual (LGTBI) celebrarà els dies 13, 14 i 15 de novembre a Sitges les 27 trobades estatals LGBTI, que organitzen CCOO i el Front d’alliberament Gai de Catalunya (FAGC). El lema de la trobada és: «Totes les diversitats, més drets».
Les jornades es van presentar dijous a la seu de CCOO. Allà es va fer un avenç dels debats que es realitzaran a la ciutat del Garraf. En aquesta ocasió els assumptes a tractar són la l’LGBTIfòbia i les agressions.
Les xerrades preparades volen debatre sobre la llei contra la LGTBIfòbia i pels drets de les persones trans. Això implica que es posaran en comú les iniciatives que en matèria legal s’han avançat en llocs com Catalunya, Andalusia o Extremadura, que tenen ja lleis autonòmiques que castiguen la discriminació a persones LGTBI. Es vol fer una potent llei estatal que garanteixi tots els drets i llibertats. Una llei equilibrada tant des del punt de vista de l’eradicació de la LGTBIfòbia com de la implementació de drets per a les persones trans.
Un altre element que es vol abordar és la lluita contra l’assetjament a la feina en funció de l’orientació o identificació sexual. Aquest tipus d’actituds suposen atemptats contra la dignitat de les persones LGTBI. Aquest tipus de pràctiques suposen un perill per a la salut dels treballadors i treballadores. El debat intentar respondre a la pregunta, què fer davant d’aquestes situacions?
Un altre aspecte de debat és l’assetjament escolar. La violència sigui física o psicològica, també es manifesta amb els i les nenes LGTBI. En aquest sentit, el debat versa sobre quines haurien de ser les polítiques a implementar des d’una perspectiva de no discriminació per raó d’orientació sexual i identitat de gènere. I en aquest senti, el paper a jugar pel personal docent LGTBI.
Un altre punt que es tocarà és el de la visibilitat. En aquest sentit es considera que hi ha una responsabilitat pública en facilitar la diversitat sexual quan a visibilitzar-la amb normalitat. També és una responsabilitat de les persones afectades. En aquest sentit s’apel·la a l’educació com una forma d’ajudar a aquest fenomen.
Un aspecte clau és el de la lluita contra les agressions i discriminacions a les persones LGBTI. En aquest sentit es volen implementar estratègies per facilitar que les agressions i discriminacions no quedin impunes. Fomentar la necessitat de denunciar la LGTBIfòbia donant a conèixer les diferents possibilitats des del punt de vista legal.
Un altre gran apartat és el que relaciona la salut amb els col·lectius LGBTI. En aquest camp es vol debatre sobre aspectes com el VIH, la discriminació que pateixen les dones lesbianes en relació amb l’aplicació de tècnques de reproducció assistida; la depatologització de les persones trans i la cura de les persones LGBTI en els centres geriàtrics. En aquest sentit, des llença una pregunta que segurament durà controvèrsia: «És la creació de residències específiques per persones LGTBI la solució a aquest problema?».