Fa 60 anys, en una assemblea de 300 persones a la parròquia de Sant Medir, al barri de Sants de Barcelona, es constituïa CCOO de Catalunya amb socialistes, comunistes, catòlics progressistes i sindicalistes de la UGT i la CNT. Avui és el principal sindicat, amb més de 145.000 afiliats i 24.000 delegats.
“CCOO va organitzar la classe treballadora en un context en què no era gens fàcil fer-ho. I segueix fent-ho avui, en un context de canvis socials i financers, com la pandèmia, per millorar les condicions de vida de les famílies treballadores”, ha afirmat el president de la Generalitat, Salvador Illa, en la inauguració de l’acte de celebració dels 60 anys a la seu del sindicat a la Via Laietana. El president ha reivindicat una Catalunya de convivència “en moments de canvis com els que vivim” i ha destacat la gestió de la pandèmia, “que va protegir els treballadors amb l’aprovació d’una reforma laboral que millorava les condicions laborals, mentre la resposta a la crisi del 2008 va ser profundament injusta”. També ha advertit que “si l’economia funciona, ha de contribuir a millorar les condicions dels treballadors, perquè no hi ha defensa de la democràcia si els treballadors tenen dificultats per arribar a finals de mes”.
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, filla de CCOO —el seu pare, Suso Díaz, va fundar CCOO de Galícia—, s’ha definit com una ministra que no és neutra: “sé molt bé d’on vinc i a qui defenso: els treballadors d’aquest país”. Ha recordat que “el franquisme va ser un règim antiobrer i al·lèrgic a les llibertats de la classe treballadora” i ha lamentat que vivim “temps difícils on la democràcia està en dubte i cal donar certeses a la ciutadania”.
Una de les principals reivindicacions dels sindicats ha estat la reducció de la jornada laboral, que es troba en el tram final de negociació, després que la patronal abandonés les converses. “La mesura més esperada per la ciutadania”, segons ha dit la ministra de Treball que reduirà la jornada màxima a Espanya a les 37,5 hores l’any vinent. Díaz ha demanat als sindicats que es bolquin per aconseguir-ho i ha anunciat que el pròxim 26 de novembre es reunirà el comitè per primera vegada aquest any per acordar un nou augment del salari mínim interprofessional (SMI) per al 2025.
“Som un sindicat d’avui, que organitza la pluralitat de la classe treballadora”, ha defensat el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco. El líder sindical ha reafirmat la unitat d’acció amb la UGT, sense la qual no s’entendria la unitat de resposta de la classe treballadora, segons ha defensat. Ha assegurat que el sindicat “posarà el cos per defensar la democràcia, davant l’amenaça de l’extrema dreta i ha afirmat que “la gent vol un espai de llibertat: poder portar els seus fills a una escola pública de qualitat, poder anar al metge, tenir un treball amb un sou que no es perdi en l’habitatge o en omplir la cistella de la compra. No hi ha llibertat sense sostre, ni democràcia sense drets”, ha conclòs.
El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha lamentat que “no vivíem un risc democràtic semblant des de la fi de la Segona Guerra Mundial”. Ha defensat que “davant la sensació de vulnerabilitat, cal oferir espais de seguretat que no es basin en el classisme ni el masclisme”. Per aconseguir-ho, ha proposat “un nou contracte social que redueixi la jornada laboral i augmenti els salaris. Hem de construir futurs que realment valguin la pena viure”.
En la seva intervenció, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha demanat que els sindicats s’impliquin en les polítiques urbanes com l’habitatge, que “és la principal font de desigualtat del país. A Barcelona, els preus han crescut més d’un 70% en 10 anys i cal que ens impliquem per combatre-ho”. A la celebració dels 60 anys del sindicat també hi han assistit els expresidents de la Generalitat Pere Aragonès i José Montilla, el conseller de Treball, Miquel Sàmper, els secretaris generals de la UGT de Catalunya i la USOC, Camil Ros i Maria Recuero, els ex secretaris generals de CCOO de Catalunya Josep Lluís López Bulla, Joan Coscubiela, Joan Carles Gallego, i líders d’altres formacions polítiques.