Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Davant de la vaga que comença avui i seguirà els pròxims 16, 17, 29 i 30 de març i també el 23 de març als centres educatius, des de la Federació d’educació de CCOO denuncien l’establiment per part de l’administració d’uns serveis mínims per la vaga “absolutament abusius i injustificats que conculquen el dret a vaga dels treballadors i treballadores de l’educació”. Al voltant d’un 20% dels docents, una quarta part, no podran secundar la vaga. En el cas del sector del lleure educatiu, un 50% dels 20.000 treballadors i treballadores convocats no podran fer vaga a causa dels serveis mínims. Aquests serveis mínims, es queixen des del sindicat, “són superiors als dictats per les vagues anteriors” posant com a exemple les vagues educatives de maig del 2019, anteriors a la Covid, i en alguns aspectes fins i tot superiors als dictats en èpoques més dures de pandèmia com la d’octubre del 2020. Denuncien també en aquest sentit que no hi ha hagut res que justifiqui aquest canvi de criteri.
En l’acte de mediació que es va dur a terme el 9 de març i que va quedar sense acord entre les parts, el Departament d’empresa i treball va dictaminar uns serveis mínims abusius consistents en “Una persona de l’equip directiu per cada centre. S’entén com a tal alguna de les persones següents: el/la director/a, el/la coordinador/a pedagògic/a, el/la cap d’estudis o el/la secretari/ària, i en el cas de les llars d’infants, un membre del claustre”.
A més de la persona esmentada, els serveis mínims també fixen que per a l’ensenyament infantil, de primària i secundària (de 3 a 16 anys), hi haurà d’haver un docent per cada 3 unitats o aules; per a l’educació especial (de 3 a 16 anys), el 50% de les plantilles dels centres; per al servei de monitoratge de menjador, per al servei de cuina, per al servei d’acollida, per al servei d’extraescolars i per al servei d’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives especials també un 50% de les plantilles dels centres; per a les llars d’infants, el mateix; i, finalment, també el 50% del personal de menjador i cuina, una persona de manteniment per torn i manteniment del servei habitual en infermeria i vigilància per al complex educatiu de Tarragona.
Pel que fa al servei externalitzat del lleure educatiu, des del sindicat no entenen per què “es disposen uns serveis mínims superiors als del mateix servei lectiu per un servei considerat pel decret menjador com a optatiu i no essencial, ja que no és ni universal ni gratuït”. Per altra banda, també etiqueten com incomprensible que el suport educatiu de necessitats educatives especials sigui considerat un servei imprescindible un dia de vaga, quan habitualment només hi ha una única treballadora externalitzada en cada centre, amb una jornada parcial i irregular segons el dia de la setmana.
Per últim, el text dels serveis mínims també puntualitza que “aquests serveis mínims els ha de prestar, preferentment, si n’hi ha, el personal que no exerceixi el dret de vaga” i que “la direcció dels centres s’han d’assegurar que les persones designades per fer els serveis mínims rebin una comunicació formal i efectiva de la designació”. Davant d’això, els sindicats recorden que els treballadors “poden adherir-se a tots els dies de vaga, a un o als que consideri, que aquesta voluntat es manifesta anant a treballar o no els diferents dies convocats, sense necessitat d’avisar amb anterioritat ningú i que les direccions han de controlar cada un dels dies qui fa i qui no fa vaga”.