La Federació d’Indústria de CCOO ha denunciat a Inspecció de Treball 15 empreses del sector carni de Catalunya i les cooperatives que aquestes societats tenen subcontractades per cessió il·legal de treballadors i per incomplir la llei de cooperatives recentment reformada. Les denuncies, s’han centrat en empreses de les quals el sindicat té informació aconseguida en les companyes d’informació fetes a les factories, per explicar als treballadors quins són els seus drets.
Entre les empreses denunciades hi ha algunes de les més representatives del sector, com Porc Gourmet, Costa Brava o Milsa. Es tracta de societats que tenen milers de treballadors a les seves instal·lacions. Però, aquests treballadors no formen majoritàriament part de les seves plantilles sinó d’empreses, generalment cooperatives que són subcontractades.
L’acció de CCOO va, doncs, en una doble direcció, per una banda es denuncia la cessió il·legal de treballadors que haurien fet les empreses i de l’altra les cooperatives. En tot cas José Antonio Hernández, secretari general de la federació d’Indústria, considera que són les empreses contractants les responsables de la situació que hi ha a les seves instal·lacions.
Les denuncies, es presenten després de tres reunions mantingudes per la taula sectorial creada expressament per corregit la situació laboral del sector i que, segons el sindicat no han obtingut la col·laboració de les empreses que en tot moment han afirmat que qui ha de complir amb la llei de cooperatives són aquestes entitats.
El sector carni a Catalunya dóna feina a unes 35.000 persones. Algunes de les principals empreses d’aquest àmbit, situades en comarques com Osona o el Segrià, han adoptat una política consistent a substituir els treballadors de plantilla per persones contractades a través de cooperatives, que el sindicat considera que són falses cooperatives, o fins i tot autònoms. El canvi es faria per reduir costos. Els treballadors de plantilla es regeixen pel conveni d’empresa o de sector, mentre que amb els socis de les cooperatives hi ha només una relació mercantil, i això permet, si es pacta, pagar per sota dels límits dels convenis i no tenir responsabilitats directes.
De fet, els sindicats creuen que darrere de la creació de les cooperatives hi ha les empreses per a les quals aquestes treballen. També s’ha denunciat que molts dels treballadors de les cooperatives són antics operaris de les empreses per a les quals aquestes societats treballen , que han estat empesos a marxar de la companyia al mateix temps que se’ls assegurava que si s’apunten a la cooperativa, tindrien feina. «Això en zones rurals on hi ha poques oportunitats de trobar treballs alternatius suposa una coerció molt important», ha dit Hernández.
Des de CCOO s’ha volgut deixar clar que no totes les empreses del sector carni segueixen aquesta política, la més important per facturació, Guissona paga i s’ajusta al conveni sense cap problema, indiquen per posar un exemple.
En tot cas, els sindicalistes fan notar que no es tracta d’empreses petites ni que tinguin mala situació econòmica, el sector carni a Catalunya és molt dinàmic i els últims anys ha tingut una forta expansió gràcies a la competitivitat de les seves empreses. Això explica que alguna de les empreses denunciades tingui més de mil treballadors operant a les seves instal·lacions, tot i que les seves plantilles, per efecte de la substitució siguin molt inferiors.
La llei d’acompanyament dels pressupostos va incloure una esmena a la llei de cooperatives de Catalunya que fixava que les entitats que treballessin per altres empreses havien, en síntesi, d’ajustar les seves condicions laborals, almenys a les del conveni del sector vigent. Això afectava des de salaris, fins a drets laborals o cotitzacions a la Seguretat Social.
A més de presentar les denuncies, la delegació de CCOO s’ha entrevistat amb el secretari general del departament de Treball Assumptes Socials i Famílies, Josep Ginesta.