Comissions Obreres (CCOO) demana que es reguli “el més aviat possible la tornada a la presencialitat o semipresencialitat amb garanties suficients” per tal que tant l’alumnat com el professorat pugui fer una previsió pel curs vinent. El sindicat també demana “mitjans necessaris per a treballar a distància” per al personal docent de les universitats catalanes.
Les reivindicacions van associades a una enquesta que CCOO ha realitzat entre el personal docent de la Universitat de Barcelona (UB) i que assegura que un 17’6% del professorat d’aquest centre no ha disposat d’una “connexió adequada” a Internet durant bona part del semestre que s’ha fet telemàticament a causa de la pandèmia del coronavirus.
La investigació de CCOO també revela que un 83’8% del professorat ha hagut de modificar el seu horari de treball. D’aquesta part, només un 22% ho fa fet per conveniència, mentre que el 78% restant ho ha hagut de fer per necessitat de conciliació amb les tasques de cura a la llar o per haver de compartir els dispositius electrònics amb la resta de convivents.
“El professorat de la UB ha realitzat el teletreball amb els seus propis recursos tècnics: ha posat els seus recursos a disposició de la mateixa universitat”, conclou l’informe del sindicat, que exigeix una “dotació de finançament específica per adquirir programari de docència i avaluació virtual”, així com “recursos tecnològics”.
Més hores de docència, menys satisfacció
Un altre aspecte destacat de l’enquesta és que gairebé el 75% del personal docent universitari de la UB ha augmentat les hores dedicades a la docència, dels quals un 27% les ha duplicat. Com a contraprestació, el 59% del professorat va reduir la seva activitat investigadora. Tanmateix, el gruix del col·lectiu està menys satisfet amb el mètode docent. Concretament, un 57’9% dels enquestats manifesta el seu descontentament, front un 28’2% que està més content i un 13’8% restant que és neutral.
Alhora, “entre el 80 i el 91% del PDI ha empitjorat el seu estat d’ànim per un augment d’ansietat, trastorns de son, nerviosisme, irritabilitat, decaïment o tristesa”, destaca CCOO. Són símptomes compartits per la població com a causa del confiament obligat, però l’estudi troba una relació causal entre l’augment de l’ansietat i el professorat que ha hagut de canviar els seus horaris per necessitat. També hi ha una relació, per exemple, entre la disminució del temps dedicat a la recerca i un major decaïment i tristesa.
L’informe de Comissions Obreres destaca la particularitat del professorat associat, que representa un 52% de la plantilla a Catalunya. “Cobreix una part important de la docència amb condicions d’horari depenent d’altres activitats laborals externes i amb una remuneració molt precària”, recorda el sindicat. “Més del 75% d’aquest col·lectiu que ha modificat el seu horari ho ha fet per necessitat. En conseqüència, en tenir en compte les condicions contractuals amb la UB, la seva situació ha resultat encara més precària”, denuncia.
1 comentari
The most trusted source information is a close friend toned man walking
family customer. To make the gift more meaningful, it may well be personalised it.
Maybe you started taking your partner click for more allowed?