Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Comissions Obreres de Catalunya repetirà el procés assembleari que ha batejat com Assemblea Sindical Oberta (ASO). Aquesta serà la segona edició, la primera es va fer l’any 2015. El sindicat posa en marxa un mecanisme que ha de servir per dinamitzar la seva activitat i per enriquir les seves idees. I ho fa «de baix a dalt», contràriament al que passa en els congressos, en aquest procés no hi ha un document inicial a partir del qual es fan les esmenes. El cos documental sorgeix de la base i és assumit pels òrgans ordinaris de l’organització, segons va explicar Dolors Llobet, responsable d’atenció a l’afiliació, estudis i coordinació de direcció, i encarregada d’impulsar la segona ASO.
L’assemblea debatrà, a banda de les aportacions de les assembles de base, un seguit de propostes que en opinió de la direcció haurien d’integrar-se al corpus sindical de CCOO.
- Transició justa. És a dir, debatre mecanismes per encaixar els interessos de la classe treballadora amb els processos d’adaptació que ha de fer la societat en matèries com l’energia, el clima, la tecnologia i la demografia.
- Feminismes. Aquí es tracta d’establir la relació del món del treball amb la reflexió que emana del feminisme i veure quins mecanismes conjunts es poden crear entre feminismes, ecologia i el món del treball.
- Identitats i diversitats. En aquest apartat es vol debatre com el sindicat afronta les diferents identitats personals i / o professionals, sense que el concepte de classe treballadora es trenqui i sense que tampoc se’n ressenti la construcció de comunitat.
- Repte generacional. Es vol debatre la relació entre el sindicat i el jovent, en un moment en què molts joves tenen una difícil inserció laboral i, per tant sindical. També s’analitzaran altres aspectes inclosos en aquest apartat, com la natalitat, la migració, l’envelliment. CCOO voldria tenir propostes per totes aquestes qüestions, afirma Llobet.
- Un altre aspecte que es debatrà és la relació dels treballadors i treballadores de les noves realitats laborals i socials. En aquest punt hi ha aspectes com esbrinar com s’ha produït la transformació dels teixit productiu i si això ha tingut efecte en les relacions laborals. També es pregunta si el sindicat està preparat davant de les noves relacions laborals sorgides del canvi estructural, o si la individualització i l’aïllament laboral tenen o no tenen una alternativa col·lectiva organitzada.
Una de les característiques que va tenir la primera ASO va ser la seva obertura. No es dirigeix exclusivament als més de 146.000 afiliats i afiliades de CCOO sinó que també està oberta a les aportacions de les organitzacions i entitats amb les quals el sindicat comparteix habituament propostes i mobilitzacions.
Els mecanismes de participació són mixts. Per una banda hi ha assemblees territorials o sectorials, reunions d’àmbits específics i actes o seminaris temàtics. Tot plegat conclourà en una assemblea que s’ha previst per al juny de 2020. En segon lloc hi ha la participació telemàtica a través d’un lloc web www.ccoo.cat/aso