Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Comissions Obreres de Catalunya segueix en la senda de l’autofinançament. L’any 2018 el sindicat es va autofinançar en un 87,42% mentre que el 2017 aquest paràmetre era del 85,79%, segons els comptes auditats que han estat lliurats al Síndic de Comptes en una pràctica inèdita entre les organitzacions sindicals i també entre moltes entitats polítiques.
De les dades fetes públiques per CCOO es desprèn que la part més important de la millora econòmica correspon als ingressos per quotes i també als serveis propis que presta el sindicat als treballadors. Per contra els ingressos procedents de subvencions públiques han caigut fortament, ja que el 2017 representaven el 14,20% dels ingressos i l’any passat només suposen el 5,53% dels diners que administra el sindicat.
Millora de 13,4 punts en 4 anys
Des de l’any 2015 fins ara l’autonomia financera de Comissions Obreres de Catalunya ha millorat en 13,4 punts, passat del 74% a un 87,4% de 2018. No obstant això el sindicat treballa amb l’objectiu d’aconseguir que les quotes dels afiliats i dels serveis d’assessorament i altres matèries que presta al conjunt dels treballadors li permetin la total autonomia econòmica.
Un element que crida l’atenció és que dels comptes anuals es desprèn que aquest any CCOO ha tingut un resultat econòmic positiu, cosa que, si fos una entitat amb ànim de lucre, es podria entendre que ha aconseguit beneficis. Concretament, els nombres positius sumen 267.132 euros. Aquesta és una tendència que es va iniciar el 2013 però que l’any 2017 es va trencar, ja que el sindicat va assumir els costos econòmics del tancament de la cooperativa d’habitatge, que va suposar unes pèrdues de 500.232,95 euros.
CCOO afegeix que no només el resultat de la confederació sindical catalana són positius, sinó que també ho són els de les federacions i unions intercomarcals.
Concert econòmic
Tot i que el sindicat no ho esmenta, CCOO de Catalunya és una entitat de dret públic confederada en l’àmbit estatal, cosa que econòmicament suposa que el sindicat recapta i administra tots els seus ingressos a Catalunya i aporta en funció dels acords a què arriba, una quantitat a CCOO d’Espanya. Dit en altres paraules, el sistema econòmic pel qual es regeix és similar al concert econòmic, fruit de la història del sindicat.
En l’anàlisi que CCOO fa del seu exercici econòmic CCOO destaca que els ingressos per quotes d’afiliades i afiliats han pujat per dos motius. El primer per l’augment de l’afiliació i el segon perquè els nous membres del sindicat cotitzen més en funció del fet que per categoria professional o per ingressos tenen més disponibilitat.
Capítol a part té l’explicació dels ingressos per subvencions que aquest any han baixat de nou. Ara representen el 5,53% del pressupost. CCOO recorda que una característica especial del sistema espanyol de representativitat és que els sindicats han de defensar els seus afiliats i també el conjunt de treballadors. En aquest sentit recorda que els dos sindicats confederals més grans representen el 70% de la població assalariada mitjançant la negociació col·lectiva i que a través de la concertació social i la participació institucional cooperen en l’elaboració i seguiment de les polítiques públiques que sostenen l’Estat de Benestar per al 100% de la població. Aquests esforços, traduïts en personal i recursos tècnics els assumeixen majoritàriament amb les aportacions de les quotes dels afiliats.
CCOO reclama una llei de Participació Institucional que reguli i transparenti l’activitat dels agents socials i n’asseguri un finançament suficient i estable. Aquesta llei hauria d’obligar a la presentació dels comptes de tots els agents socials a la Sindicatura.