Fer pràctiques, remunerades o no, és per a molts joves una forma d’inserció laboral. Aconseguir pràctiques és més fàcil si el centre educatiu té acords amb empreses i en molts casos són les escoles d’elit les que obtenen aquests acords, cosa que deixa els joves de les classes populars amb menys possibilitats d’accedir a la feina, segons han manifestat dos responsables d’Acció Joves de CCOO: Albert Bargalló i Irene Ortíz.
Per facilitar el trànsit entre la formació i el treball fa temps que funcionen els contractes de pràctiques. Des de CCOO es considera que aquest tipus de vincle s’ha convertit en un mecanisme discriminatori entre classes socials. Moltes entitats educatives privades tenen en l’oferta de pràctica en empreses un dels hams amb els quals atrauen joves.
Albert Bargalló, responsable d’organització d’Acció Jove de CCOO i Irene Ortiz, coordinadora d’Acció Jove han presentat en roda de premsa la segona edició de la guia sobre aprenents i aprenentes, becaris i treball precari elaborada pel sindicat.
A banda d’explicar la situació amb la qual es troben els joves en el seu accés al món laboral, els dos sindicalistes han posat el seu focus en els contractes de pràctiques que signen els centres educatius amb les empreses. Segons les seves dades l’any passat es van signar a Catalunya 14.345 contractes en pràctiques a persones amb edats fins als 30 anys.
Segons Ortiz, l’evolució del nombre de contractes registrats no mostra grans canvis. Tampoc té el sindicat dades del nombre d’estudiants que són contractats després de fer pràctiques a les empreses: «sabem que hi ha empreses que després d’acabades les pràctiques contracten joves però no tenim dades de l’eficàcia de les pràctiques. Usualment les empreses que contracten ja ho feien anys abans»
L’organització juvenil reclama «més control i transparència sobre els convenis signats entre centres educatius i empreses». També reclamen més control sobre les pràctiques obligatòries o no que realitzen els estudiants o titulats.
Experiència
En relació amb els continguts, des de CCOO reivindiquen que es deixi d’utilitzar l’experiència com a requisit previ a l’accés laboral. En aquest sentit, Ortiz recorda un estudi anterior del seu àmbit que mostrava que el 64,2% dels aturats joves tenien experiència pràctica anterior «i això no els servia per a sortir de l’atur».
Els joves del sindicat han repassat algunes dades que afecten el seu col·lectiu. La taxa d’activitat és ara del 59,6%, tot i que es troba 10 punts per sota de la que hi havia abans de la crisi, el 2007. A poc a poc creix l’ocupació entre els joves, ara és del 47%. No obstant això, els llocs de treball creats ho són majoritàriament al sector serveis. Cal recordar que els serveis han estat on a l’agost més s’ha destruït feina. En aquest sentit, la taxa d’atur entre els joves és del 21%, cosa que suposa que hi ha 5.700 joves més en atur que en el primer semestre d’aquest any. De fet, quan els joves troben feina els seus contractes són majoritàriament temporals. L’any passat només l’11,24% van ser indefinits.