Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El Parlament de Catalunya ha aprovat la nova llei d’ocupació. La normativa agrupa en un sol text les condicions de tots els actors del procés vinculat amb la feina, però al mateix temps suposa, segons els sindicats majoritaris, UGT i CCOO obrir la porta a la privatització. Això fa que les dues organitzacions no li donin suport.
L’organització obrera ha fet una primera valoració del contingut de la nova llei. En els apartats crítics assegura que la norma no recull prou vinculació amb el sistema de la formació professional, quan la formació és una política d’ocupació i seria imprescindible un sistema d’orientació laboral i educativa/formativa únic per a millorar les oportunitats laborals de les persones que busquen feina.
En segon lloc la llei no defineix la nova estructura del Servei d’Ocupació de Catalunya, mentre que, al mateix temps i per etapes es canvia l’organigrama, els serveis i les funcions de l’organisme públic d’ocupació.
En tercer lloc, la norma legitima la relació publico-privada de la intermediació laboral.Això vol dir que conforma l’externalització i/o privatització de serveis bàsics en l’àmbit de l’ocupació com l’orientació o la intermediació, segons CCOO.
La llei permet també la mercantilització de la intermediació laboral en mans d’agències de col·locació amb ànim de lucre i d’empreses de treball temporal.Aquest és l’element més negatiu de la nova regulació del sistema d’ocupació, perquè legitima la reforma laboral.
CCOO considera, en definitiva, que es perd l’oportunitat de modernitzar i millorar la utilitat del SOC perquè sigui l’instrument públic escollit per les persones que busquen feina i per les empreses que ofereixen treball.
UGT: es perd una oportunitat
El sindicat de tradició socialista fa una doble consideració. Per una banda positiva. “positivament que s’hagi contemplat el dret subjectiu a la ocupabilitat de les persones i, alhora, ens felicitem pel desplegament territorial de la Llei, que facilitarà la proximitat amb els destinataris del servei que han d’oferir”, afirma.
Al mateix temps no s’estalvia crítiques. “no podem donar suport a aquesta Llei, perquè pot situar al SOC com una mera coordinadora de projectes i programes, genera confusió i podria derivar en una privatització encoberta dels serveis”.
Finalment, assegura que no es contempla cap clàusula de salvaguarda de l’ocupació com reiteradament havia reivindicat UGT. El SOCm, afirma la central obrera, ” està infradotat de personal i creiem imprescindible que la llei havia de garantir el personal adequat per tal de poder exercir les funcions que té encomanades”.